Українці, які прибули до Польщі під час війни, отримали доступ до медицини на рівні з поляками

Польща надала українцям безоплатний доступ до медичної допомоги на всіх рівнях на рівні з її громадянами.

Про це повідомили на Урядовому порталі.

Міністерство охорони здоров’я України має постійну співпрацю з колегами з Міністерства здоров’я Польської Республіки. І забезпечення громадян України, які вимушено переїхали до Польщі, рятуючись від російської військової агресії, є в полі постійної уваги обох міністерств.
Отож українці, які знайшли прихисток у Польщі, отримали доступ до медичної допомоги у цій країні на рівні з її громадянами. Для цього потрібно мати закордонний паспорт громадянина України, в якому є позначка про перетин кордону після 24 лютого 2022 року. Якщо перетнули кордон без закордонного паспорта — документ, що підтверджує дату перетину польського кордону польськими службами. Надання медичної допомоги для українців – безоплатне.

«Наші громадяни, які, рятуючись від війни, зупинились у Польщі мають не лише прихисток польської держави, але й доступ до якісної медичної допомоги. Для цього слід зареєструватися на території польської держави: отримати статус біженця чи статус тимчасового захисту, а також аналог українського ідентифікаційному номеру – PESEL», – зазначила заступник Міністра охорони здоров’я Ірина Микичак.

Саме цей номер надає українцям доступ до послуг сфери охорони здоров’я на постійній основі, до соціальної допомоги тощо. Процедура отримання PESEL для українців спрощена.

На сьогодні Польща надала українцям безоплатний доступ до медичної допомоги на всіх рівнях:

– базова медична допомога — візити до сімейних лікарів, виклик «швидкої»,

– спеціалізована амбулаторна допомога,
– діагностичні дослідження (за направленням лікаря),

– лікування в стаціонарі,

– псиxіатричне лікування,

– реабілітація (крім курортів),

– стоматологічні послуги.

Система сімейних лікарів у Польщі подібна до української. При відчутному погіршенні самопочуття та для отримання профілактичного супроводу пацієнту варто звернутися до сімейного лікаря. Сімейні лікарі опікуються всією родиною. Вони надають консультації, а при потребі направляють до лікарів спеціалізованої медичної допомоги (окулісти, кардіологи, ендокринологи та ін.), а також на додаткові діагностичні обстеження та лабораторні дослідження.
Також важливо, що в аптеках у Польщі рецептурний відпуск переважної більшості медичних препаратів. Рецепт можна отримати у сімейного лікаря або фахівця “вузької” спеціальності.

Читайте також  Українців, які їхатимуть на роботу до Польщі, вакцинуватимуть на кордоні

Окремо Ірина Микичак наголосила на важливості проведення профілактичних щеплень. Оскільки вакцинація – це надійний захист від інфекційних захворювань.

«Громадяни України, діти та молодь до 19 років мають право отримати безоплатні профілактичні щеплення, відповідно до польської Програми профілактичних щеплень. Для цього потрібно звернутися до свого сімейного лікаря та отримати відповідне направлення. Крім того, кожен повнолітній українець, а також дитина з 5 років, які знаходяться у Польщі, можуть також вакцинуватися проти COVID-19», – додала заступник Міністра.

Зробити необхідне щеплення дитині можна у сімейного лікаря. Знайти медичний заклад, де працює сімейний лікар, можна за номером безоплатної цілодобової гарячої лінії — 800 190 590. Знайти лікаря чи пункт вакцинації можна, зателефонувавши на номер 800 190 590.

Окремо Ірина Микичак підкреслила, що вагітні українки, які перетнули кордон з Польщею після 24 лютого 2022 року, мають право на безоплатне ведення вагітності, пологи та догляд за новонародженим в медичних закладах Польщі, які уклали контракт з NFZ (Національним фондом охорони здоров’я). Для цього потрібно стати на облік в акушерсько-гінекологічну амбулаторію.

Більше інформації про те, як українцям отримати медичну допомогу у Польщі, а також в інших країнах, є на сайті МОЗ, у вкладці «Медична допомога вимушеним переселенцям за кордоном» (розділ «Воєнний стан» – «Громадянам»).

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.