Литва забороняє транзит залізницею підсанкційних вантажів до Калінінграда

Залізничний транзит вантажів до Калінінградської області з інших регіонів Росії буде значно урізаний владою Литви, заявив губернатор Калінінградської області Антон Аліханов у своєму телеграм-каналі.

“Залізниці Литви повідомили Калінінградську залізницю, що з 00 годин 18 червня припиняють транзит до Калінінградської області та з неї великого переліку товарів, які підпадають під європейські санкції. Нібито вони отримали роз’яснення від Європейської комісії, що на заборонені до ввезення поширюється дозвіл, на основі якого транзит здійснювався раніше”, – сказав Аліханов.

За його словами, за попередніми оцінками, це стосується від 40% до 50% усієї номенклатури транзитних вантажів. Це будівельні вантажі, цемент, метали та інші важливі товари.
“Ми також спробуємо отримати правильні роз’яснення від Єврокомісії щодо даної ситуації. Ми вважаємо, що це грубе порушення протоколів щодо вступу до ЄС країн Прибалтики, це порушення правил вільного транзиту в/з Калінінградської області. Це було зобов’язання ЄС та Прибалтики. Це і гуманітарне питання, спроба економічного удyшення нашого регіону. Добиватимемося перегляду таких роз’яснень”, – додав Алиханов.

Якщо ситуація не зміниться і доведеться нарощувати потужності поромної лінії, влада регіону проситиме федеральний центр про субсидії, оскільки вартість логістики перевозів зросте, сказав він. Робитимемо все можливе, щоб ситуація в регіоні не погіршувалась, підсумував губернатор.

Як повідомлялося раніше, до цього часу залізничний вантажний та пасажирський транзит здійснювався у стандартному режимі. Літаки облітають Литву та країни Прибалтики нейтральним повітряним простором над Балтійським морем, передає російське видання Інтерфакс.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.