Росіянам загрожують в’язницею за “несанкціонований контакт” з іноземцями

У Госдумі РФ у першому читанні було прийнято законопроект, який запроваджує нову статтю про держзраду. Тепер за “конфіденційну співпрацю зі спеціальними службами іноземних держав” громадянам Росії може загрожувати до 8 років позбавлення волі, повідомляє Telegram-канал “Можемо пояснити”.

Відповідно до пояснювальної записки законопроекту № 130406-8, “конфіденційним співробітництвом” у статті 275.1 КК РФ буде вважатися контакт не тільки зі спецслужбою, але і з “міжнародною або іноземною організацією та їх представниками з метою надання їм сприяння в діяльності проти безпеки РФ”.

“Формулювання цієї статті не пояснює, як відрізнити ворожу іноземну організацію від дружньої. Технічно ворожою може виявитися будь-яка — адже жодних списків і реєстрів поки що немає, а “діяльністю проти безпеки Росії” може стати що завгодно, за бажанням слідства. Як і у справах щодо держзради, яку можна скоїти, навіть не усвідомлюючи того”, – йдеться у повідомленні.

Також наголошується, що під міжнародною чи іноземною організацією мається на увазі організація, що діє на користь спецслужби іноземної держави, а також міжнародна чи іноземна приватна військова чи розвідувальна компанія.

“Формулювання статті максимально розмите, і потрапити під неї можуть будь-які контакти з іноземцями. “Шпигуни” бейджики не носять, а переліку організацій, які “діють на користь іноземних спецслужб”, законодавством не передбачено”, – цитує “МО” юриста Анастасію Буракову.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.