“Тиші” не буде. Росія відмовилася від перемир’я на Великдень

Мсіцева влада просить вірян утриматися від відвідування храмів у пасхальну ніч – можливі провокації.

Подія: Президент Володимир Зеленський у відеозверненні повідомив, що російська федерація відмовилася від пасхального перемир’я.

Деталі і коментарі: “На жаль, росія відкинула пропозицію встановити великоднє перемир’я. Це дуже добре демонструє, як насправді керівники цієї держави ставляться до християнської віри, до одного з найбільш радісних і важливих свят. Але зберігаємо надію. Надію на мир, надію на те, що життя переможе смерть”, — наголосив український президент.

Нагадаємо, генсек ООН Антоніу Гуттереш закликав встановити з 21 по 24 квітня “великодню паузу” для організації коридорів та евакуації цивільних з районів гуманітарної катастрофи та зони бойових дій. В ЄС підтримали заклик генсека тимчасово припинити бойові дії в Україні. МЗС України також схвалило пропозицію ООН. “Високо цінуємо готовність ООН забезпечити доставку вкрай потрібної гуманітарної допомоги населенню найбільш постраждалих районів України у разі досягнення “режиму тиші”. Росія повинна припинити напади на цивільні об’єкти України для забезпечення захисту цивільного населення, зокрема осіб, які перебувають у вразливих ситуаціях”, — наголосили у міністерстві.

Але росія відкинула цю ініціативу, повідомив постійний представник Києва при ООН Сергій Кислиця і виклав у Twitter фрагмент промови першого заступника постпреда рф при ООН Дмитра Полянського. “Позиція московського фюрера була озвучена вже за кілька годин на Радбезі. Послухайте і ви! Не мені ж одному це трійло регулярно терпіти”, — підписав український дипломат відео. Представник росії зокрема заявив, що перемир’я нібито є “прагненням дати київським націоналістам і радикалам передишку для того, щоб вони могли перегрупуватися”, а також, що це дозволить українській стороні “влаштувати нові нелюдські провокації і запустити нові фейки про дії російських солдатів”.

Читайте також  На війні зaгuнyв коломиянин Ігор Кубацький

У Нацгвардії України рекомендують вірянам утриматись від відвідування богослужінь на Великдень, бо це може бути небезпечним. “рф постійно завдає ракетних ударів, ніхто зараз не захищений від цього. Наші рекомендації — дивитися Великодні богослужіння у режимі онлайн”, — заявив на брифінгу начальник відділу забезпечення громадської безпеки Нацгвардії Олександр Гриценко. Раніше схожі рекомендації надали українцям РНБО і міністерство культури та інформаційної політики.

Місцева влада також закликає вірян утриматися від відвідування храмів у пасхальну ніч. Так, голова Сумської ОВА Дмитро Живицький радить мешканцям області дивитися служби онлайн та освячувати паски вдома через можливі провокації рашистів. Про це він повідомив у відеозверненні на Facebook, передає Укрінформ. “Ми готуємось до Пасхи, світлого Христового Воскресіння. Велике прохання до жителів Сумщини — готуватися і залишатися на це свято вдома. Просимо сумчан через те, що можливі провокації з боку російської федерації. Вони вже сьогодні поширюють неправдиву інформацію, що українці начебто готують якісь провокації в церквах під час богослужінь. Будь ласка, утримайтесь від відвідування церков,” — зазначив Живицький. Він також повідомив, що буде організовано онлайн служби у церквах, трансляції на телебаченні, у соцмережах, на YouTube. Міський голова Рівного Олександр Третяк теж закликав вірян утриматись від відвідування храмів у Великодню ніч. Усім, хто хоче освятити паску, він порадив зробити це напередодні, у суботу, або долучитися до Всенічного богослужіння онлайн.

Нагадаємо, Центр протидії дезінформації при РНБО України повідомив, що кілька пропагандистських ЗМІ поширили публікацію, де йдеться про те, що “з націоналістів сформовано понад 70 мобільних груп на автомобілях, що обстрілюватимуть з мінометів православні храми у великодню ніч, щоб потім звинуватити у цьому військових рф”. При цьому пропагандисти наводять конкретний перелік областей України, де це “може відбутися”: Запорізька, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська області.

Читайте також  У війні за рідну землю відійшов у вічність льотчик Степан Тарабалка. Вічна пам’ять герою України! Ніколи не пробачимо!

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.