«Навіть Гітлер такого собі не дозволяв», – український офіцер-зрадник, який у 2014 перейшов на бік РФ, хоче воювати за Україну

Уродженець Дніпропетровської області Ігор Руденко у 2014 році зрадив військовій присязі та перейшов на бік ворога у Крим. У ніч на 24 лютого у складі військ РФ отримав наказ від головного командування увірватися на територію України і зайняти оборону в районі Нової Каховки, потім перейти на місто Херсон і закріпити там позиції. Утім його колону розгромили, а сам зрадник здався в полон.

Про це він розповів під час прес-конференції із військовополоненими РФ 19 березня.

Громадянин України Ігор Руденко народився 1972 року у селі на Дніпропетровщині. За національністю – українець. У 1975 році з батьками переїхав на територію Криму, який, зі слів окупанта, завжди був українським.

«У 2014 році під час так званого приєднання Криму до Росії я здійснив велику помилку і перейшов на сторону РФ, тобто прийняв другу присягу. Попри те, що українським офіцерам дали змогу поїхати на територію України. З 2000-х років велася активна пропаганда, що в Росії жити вдвічі краще, проводилось зомбування нашого населення, у тому числі й військовослужбовців. Коли ж ми глянули, що відбулось потім, зрозуміли, що підскочили ціни на продукти, на пальне, газ, погіршилась екологія, а постачання води відбувалось за графіком. Золотих гір, яких нам обіцяли, не було – жити ставало гірше», – розповідає загарбник.

Він зазначив, що у 2016 році пішов на спеціальність начальника зв’язку гаубичного артилерійського дивізіону і до 2022-го ніс службу.

«Путін завжди розповідав, що радянські війська мають доктрину оборони, а військові РФ – це чемні люди і ніколи не будуть воювати. І ми цьому вірили. До нас, зрадників, які лишились на території Криму, ставились погано: нас зневажали, говорили, що ми – сепаратисти. На материк ми повернутися не могли, до нас ставилися, як до вигнанців. До цього нам казали, що будуть до нас ставитись, як до офіцерів РФ, але цього не сталося.

Читайте також  Тетяни не стало в одну мить. По дорозі до лікарні пішла з життя мама Тані, Жанна. 9-річна Варя відійшла у вічність на руках у Іллі

У січні 2022 року нас почали готувати до бойових дій проти України. У військову частину приїжджала комісія, перевіряли техніку, одягали особовий склад, комплектували бронежилетами, касками, зброєю. Особовому складу проводили пропаганду, що це нібито навчання. Але ми як офіцери розуміли, що це не просто так, і знали, що Росія готує удар по Україні. Путін говорив, що війська, які розташовані на території Криму, не будуть брати участі у бойових діях та не вийдуть за територію Криму», – запевняє окупант.

Читати ще: «Нам обіцяли грошову винагороду»: російські полонені – про розбиті міста і зраду командування

З його слів, з 20 по 23 лютого 2022 року кожному військовому дивізіону видали боєприпаси та медичні аптечки, до складу яких входили ІПП, кровоспинний жгут і промедол.

«Промедол – це наркотик, після застосування якого людина не відчуває болю. Я запитав у командира дивізіону майора Вадима Вахітова, чи ми справді йдемо на Україну. Він підтвердив, що якщо видали промедол – вторгнення буде. 23 лютого пошикували наші колони у селі Славне, ми закупили за свій рахунок білу фарбу у сільському магазині і на тентах ліворуч, праворуч, зверху та позаду намалювали літеру «Z». Це означало, ніби ми входимо як визволителі, але насправді це робилось для того, щоб наші ж бомбардувальники нас не розстріляли», – каже Руденко.

Він зауважив, що у ніч з 23 на 24 лютого колони РФ у повному складі зі сторони Криму рушили до кордону України.

«Я побачив на власні очі, як без оголошення війни горіло небо червоним кольором. Це означало, що вдаряли з усіх пристроїв залпового вогню. Нам казали, що через кордон нас пропустить українська влада як миротворців, щоб звільнити країну від невідомих загарбників – нацистів та інших формувань, яких ми в Україні так і не побачили. У ніч на 24 лютого після декількох годин нальотів вогневих ракет з боку міста Армянськ наші колони пройшли через кордон окупованого Криму і я побачив там жахливі речі: КПП на кордоні України не існувало – його змели танками, а праворуч біля колючого дроту я побачив тіла трьох військових України. Більше я не бачив там ні живих, ні мертвих, бо запах пороху і спаленої землі не дав зрозуміти, що там було», – розповідає зрадник.

Читайте також  Окупанти вбили футбольного тренера і колишнього воротаря, коли він рятував бійців

Він зазначив, що 24 лютого надійшов наказ від головного командування РФ увірватися на територію України і зайняти оборону в районі Нової Каховки, потім перейти на місто Херсон і закріпити там позиції.

«Головним завданням було укріпити міст через Дніпро, щоб туди могли зайти решта військ і розпочати цю безглузду війну проти українського народу. Наша бригада ніколи не воювала і не вміла, тому після розгортання нашої артилерії, прикриваючись мирним населенням на невеликій ділянці стадіону, нам дали наказ дати залп на окраїну міста. Коли я глянув на карту, виявилось, що це були житлові мирні будинки. Я побачив, як у Новій Каховці з автомата розстріляли авто, де була жінка із сином. Після того, як ми дали залп, на нас полетіли міни і байрактари. Наші солдати почали розбігатися у різні сторони. В районі Баштанки нашу колону повністю розбили. До Херсона колона не дійшла. З усіх сторін лежали підірвані БТР та гаубиці, розстріляний особовий склад. Військовослужбовці України стійко захищали свою землю і свій народ від нападу людей, яких не можна називати військовими, це фашисти, які без розбору стріляли по мирному населенню», – каже російський офіцер.

Він розповів, що 1 березня 2022 року разом із солдатами, які на диво вцілили, побачили у лісосмузі цивільних з мисливськими рушницями.

«Нас попросили скласти зброю. Вони сказали, що українців не треба ні від кого рятувати, натомість вони захищають свою землю від російських терористів, які незаконно вторглися і почали геноцид. Ми здалися в полон. Я зрозумів, що це другий шанс, даний Богом. Я прошу прощення в українців за те, що зрадив свій народ. Я хочу продовжити свою боротьбу і не можу дивитися, як старі, жінки, породіллі, рідні, які лишились в Україні, гинуть від бомб та авіаударів РФ. По них бомблять, люди ховаються у страху, холоді, без їжі, гинуть діти. Це гірше, ніж в 1941 році. Навіть Гітлер такого собі не дозволяв. Це я побачив на власні очі», – заявив зрадник України

Читайте також  Їхали рятувати побратимів: під Соледаром загuнyв хірург зі своєю медбригадою (фото)

Він закликав військових РФ не нападати на українських людей.

«Розверніть зброю в інший бік. Ви це можете зробити. Я з біллю в душі і на колінах прошу в українців вибачення. Росія, яка відправила нас, як гарматне м’ясо, на цю війну, це не брати. Мене вважають зрадником, але я буду доносити інформацію до всього світу. Я не складу руки. Я помилився, але не повторюйте моїх помилок. Путіну ми не треба, він навіть трупів не забирає.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.