Українці продають квартири за “сірими” схемами: що відбувається з цінами під час війни

Експерти кажуть, що зараз держреєстр заблоковано і угоди не провадяться, проте існують “сірі” схеми придбання житла.

“Купуй, коли на вулицях таке діється, навіть якщо вона твоя”. Кажуть, що цю фразу сказав барон Ротшільд ще у 18 столітті. В Україні 21 століття йде справжня війна, а їхнє житло перетворюється на руїни. Але навіть зараз є люди, які готові продати своє житло, щоби виїхати з потенційно небезпечних міст.

А хтось, напевно, захоче ризикнути і купити його задешево, сподіваючись на відновлення цін після війни. Тим більше, що в уряді обіцяють відновити всю житлову інфраструктуру після перемоги.
Що з цінами

Поки що зробити якусь пристойну аналітику з цінами на продаж житла по регіонах не спромоглося жодне агентство нерухомості. Як зізнаються експерти, аналізувати поки що нічого – з регіонів, охоплених бойовими діями, люди виїхали і не знають, що буде з їхніми будинками та квартирами.

Але тенденція зниження цін помітна. Наприклад, на сайті OLX ми знайшли пропозицію квартири на Оболоні у Києві за 31 тисячу доларів. До війни таких цін у цьому районі не було. Можливо, що після сьогоднішніх вибухів ціни ще більше впадуть.

Крім того, на сайті почали з’являтися оголошення, типу, “обміняю квартиру в Кропивницькому на квартиру в Києві”. Уявити щось подібне до війни було неможливо.

У Львові ж, навпаки, нерухомість дорожчає. І ця тенденція намітилася ще до початку війни, коли багато компаній почали вивозити своїх співробітників з Києва в західні області. Квартири від 1000 доларів за квадрат у культурній столиці України вже нікого не дивують. Але це лише індикативні ціни, адже угод на ринку немає.

Читайте також  Чи можуть повторно вручити повістку: відповідь юриста

Як пожартували в одному з агентств нерухомості, куди нам вдалося додзвонитися, ринок зараз схожий на популярний минулого року мем “з котами та рибою”:
– Ви квартири продаєте?

– Ні, показуємо!

– Гарно.

“З початку війни в Україні не працював Державний реєстр прав на нерухоме майно, що не давало можливості продавцям та покупцям укладати угоди з купівлі-продажу об’єктів нерухомого майна. Згідно з повідомленням Міністерства юстиції України, найближчим часом у регіонах, де немає військових дій, буде відновлено доступ до Держреєстру. Однак функціонал окремих послуг, серед яких, ймовірно, будуть угоди з купівлі-продажу житлової нерухомості, залишиться обмеженим”, – каже президент Асоціації фахівців з нерухомості України (АСНУ) Юрій Піта.

За його словами, до завершення військового стану в Україні фахівці АСНУ не радять громадянам укладати угоди щодо існуючих “лазівок” або “схем”. Всі ці способи добре відомі юристам і були відпрацьовані під час мораторію на продаж землі.

“Ми не радимо купувати квартири за довіреністю, укладати попередні договори, або оформляти заповіт на покупця. Адже будь-яка подібна операція не є на 100% юридично захищеною. Така практика застосовувалася, коли оминали мораторій на продаж земель сільгосппризначення”, – розповів Юрій Піта.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.