«Несе загрозу». У Калуші вимагають заборонити московський патріархат

5 березня на офіційному сайті Калуської міської ради зареєстрували петицію «Про заборону діяльності Української Православної Церкви Московського Патріархату на території Калуської міської ОТГ».
Про це інформують «Вікна», передає Фіртка.

Автором петиції є Христина Бідонько. Перший підпис під петицією поставили близько 15.00 5 березня, а на 13.00 годину 6 березня, тобто за неповну добу, петицію підписали 37 мешканців громади. Для того, щоб петиція потрапила на розгляд міської влади, необхідно зібрати 150 підписів на її підтримку — на це відводиться 90 днів.
«На території міста Калуша існує парафія Української Православної Церкви, яка підпорядкована Московському Патріарху Кирилу. УПЦ Московського Патріархату носить відверто антидержавницький та антиукраїнський характер, її філії часто служать опорними пунктами ФСБ Росії.

Щоб зняти відповідні підозри з калуської парафії УПЦ МП, цій громаді направлене звернення від громадськості Калущини з пропозицією перейти в підпорядкування Православної Церкви України на чолі з Митрополитом Єпіфанієм. На теперішній момент відповіді на це звернення не надійшло.

Враховуючи викладене, у випадку якщо реєстрація громади Московського Патріархату до Київського Патріархату найближчим часом не відбудеться, для запобігання антиукраїнських проявів пропонуємо:

Відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного часу», керуючись ч.4 ст42.ст.59 Закону України «Про місцеве самоврядування» на період військового стану заборонити на території Калуської ОТГ діяльність Православної Церкви Московського Патріархату, як такої, що несе загрозу національній безпеці України», — йдеться у петиції.

Підписати петицію можна за посиланням.

Нагадаємо, 1 березня представники Калуського Автомайдану на чолі зі своїм лідером, ексдепутатом Калуської міської ради Володимиром Павлівим навідалися до храму православної церкви московського патріархату у Калуші.

Активісти перевірили приміщення церкви, але нічого підозрілого не знайшли, та висунули присутнім на місці священнослужителям ультиматум: впродовж трьох днів вони мають розпочати процедуру переходу до Української православної церкви. Вимогу церква не виконала.

Читайте також  У Калуші чоловік розстріляв опонента з травмата

5 березня Володимир Павлів на своїй сторінці у мережі Фейсбук оприлюднив відеозвернення представників громади Калуша і Калуського району до парафіян православної церкви московського патріархату.

У ньому Павлів пояснив необхідність припинення діяльності московської церкви. Він нагадав, що церкву допомагав будувати російський «Лукойл». А російський бізнес контролюється ФСБ, — сказав активіст. Попри чималу площу храму та допоміжних приміщень, тут було порожньо. Для вимушених переселенців чи бійців Збройних Сил України у церкві не було організовано жодної допомоги.

Раніше йшлося, що зараз церква зачинена, а на її огорожу повісили гасло «Отпоём путина бесплатно».

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський підписав Указ № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні». Так, відповідно до указу, воєнний стан запроваджується з 5:30 години 24 лютого 2022 року строком на 30 діб.

Що було раніше?
21 лютого президент росії володимир путін заявив про визнання Росією незалежності окремих районів Донецької та Луганської областей. Згодом він оголосив про введення регулярних російських військ на ці окуповані території для «підтримки миру».

24 лютого російський президент оголосив про початок операції проти України. О п’ятій годині ранку почались обстріли стратегічних об’єктів практично в усіх регіонах України. Крім цього, відбулась атака на підрозділи прикордонників по всій ліній кордону з росією та Білоруссю.

Відтак, в Україні після нападу російської федерації та обстрілів у регіонах ввели воєнний стан. Президент Володимир Зеленський віддав наказ завдавати окупантам максимальних втрат.

До слова, цивільне населення закликають до організованого опору на тлі повідомлень про надходження колон російсько-окупаційних військ із півночі України.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.