Смалець і консерви замість м’яса: Снятинський будинок-інтернат зсередини (ФОТО)

«Репортер» побачив на власні очі, як живеться вихованцям Снятинського дитячого будинку-інтернату.

Перше, що кидається в очі вже при вході у будинок-інтернат – вихованці надворі без наставників. Вони в один голос кажуть, що їх все влаштовує, годують добре і зовсім не б’ють. При чому, однаковими фразами: «У нас все добре, вам нема про що писати».

img_1515

«Нагляд є, за кожною дитиною відповідає працівник, – каже на це заступник директора Галини Виноградник. – Але ми не дуже обмежуємо їхню свободу».

Хоч будинок і дитячий, але лише 15 із 98 вихованців молодші 18 років.

img_1514

Вихованці привітні, вдягнені бідно – поношені светри у плямах, протерті штани. По-дитячому хваляться теплими куртками. У будинку хтось у гумових шльопанцях, хтось у черевиках, інші у шкарпектах чи зовсім босі. Двоє сидять прямо на бетонних сходах, ще кілька – на підлозі.

img_1544

Не всі коридори освітлені, вікна старі дерев’яні, з тріщинами.

img_1571

Іван Бенюк показує свою кімнату. Мешкає тут з 18 років. Скільки йому зараз – не каже.

img_1551

img_1543

Чотири старі ліжка, недорога постіль, на стінах килими та картини, вишиванки з молитвою та ікони. Каже, що любить складати пазли.

Інший вихованець Ілля хвалиться, що навчився малювати на піску.

img_1532

Заходимо у клас, де наймолодших вчать малювати олівцями.

img_1542

img_1541

img_1540

«Вони спокійні-спокійні, а потім перемикаються на агресію, – говорить вихователька і одразу просить не вказувати її прізвища. – Вони дуже легко можуть нашкодити. Я тут довго працюю і знаю дітей, коли у кого має змінитись настрій. І ми маємо підібрати доріжку, аби повернути ту дитину у нормальний стан. Сьогодні дитина щось зробить, а назавтра нічого не пам’ятає. Добре, що тут дозволяють бути і старшим, маємо вихованців, яким за 35».

Є в будинку кімната із телевізором. Правда, стоїть він у шафі, в якому проламана перестінка – до розетки на стіні.

Читайте також  Учора, на Прикарпатті зникла дитина

У їдальні зустрічаємо шеф-кухаря Галину Григорчук. Одягаємо халат, йдемо разом на кухню. Сьогодні у меню з м’ясного – сало на обід і консерви на вечерю. Під столом у металевому тазі знаходимо те сало – гора чорного хліба, тонко намащеного смальцем…

«М’ясо є кожного дня. А як нема, то даємо ковбасу», – запевняє шеф-кухар.

img_1568

У серпні на Франківщині стався вибух – на власному подвір’ї підірвався посадовець Cнятинської РДА Дмитро Сідлярчук. Чоловік потрапив до лікарні та сказав, що причиною замаху є його заяви про відмивання грошей у Снятинському дитячому будинку-інтернаті.

Про подробиці кримінальної справи, розкрадання грошей у дитбудинку та часті втечі вихованців читайте у свіжому номері газети «Репортер».

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.