Касові апарати й фіскальні чеки обов’язкові для більшості покупок: вимога набула чинності

Фіскальний чек і касові апарати – давно звична річ на Заході.

Касові апарати й фіскальні чеки – тепер обов’язкові для більшості покупок. Вимога, проти якої так довго виступали учасники руху “Save ФОП”, набула чинності 1-го січня 2022-го року. Відтепер продавець зобов’язаний видати саме фіскальний чек, відповідно – про цю транзакцію знатиме податкова і, відповідно, будуть сплачені податки.

Про те, які винятки в цих правилах і чи позначиться це на вартості товарів і послуг – 3 січня йдеться в сюжеты ТСН.19:30.

Більшість підприємців, окрім вартості обладнання, додаткових витрат не передбачають. Тож і цін на свою продукцію підвищувати не збираються. А от лідер руху “Save ФОП” – іншої думки. Сергій Доротич – і сам – фізична особа -підприємець. Від середини 2020-го року його соратники регулярно проводили велелюдні мітинги в центрі Києва.

“Ми вимагаємо скасування тих норм, бо вони непідйомні і вони обов’язково призведуть до здорожчання цін. За цю примху, за цю фіскаліpацію заплатять рядові українці в частині здорожчання товарів і послуг”, – упевнений він.

А ще – нарікає Доротич – уряд вимагає надмірної бюрократії в документах звітності. Мовляв, це змусить ФОПівців наймати бухгалтера, і зрештою, поставить малий бізнес на коліна.

Усі ці закиди – маніпуляція – твердить головний ідеолог запровадження касових апаратів – голова податкового комітету Ради Данило Гетманцев. Він запевняє – фіскальний чек – це гарантія покупцеві мати змогу повернути товар, а державному бюджету – отримати гроші.

“Споживач отримує товар, який є білим, з якого сплачені податки – податки на вчителів, на медиків, військових. Тому я закликаю всіх вимагати фіскальний чек”, – зазначає він.

Читайте також  Заступник глави СБУ просить притягнути до відповідальності директора НАБУ

До слова, ставити касові апарати мають не всі. Виняток зробили для підприємців без найманих працівників та з річним обігом менше мільйона гривень. Також без касових апаратів можуть працювати всі підприємці в селі – якщо вони не торгують алкоголем чи тютюном. І – апарати необов’язкові, якщо розрахунок ведеться лише безготівковим чином.

Перевіряти ж ФОПів на законослухняність будуть таємні покупці з податкової. Якщо підприємця спіймають на невидачі фіскального чеку перший раз, він має сплати штраф у розмірі 100% вартості товару. Якщо вдруге – 150.

Нагадаємо, внаслідок збільшення розміру мінімальної зарплати в Україні підприємцям доведеться сплачувати більшу суму єдиного соціального внеску.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.