На Прикарпатті мешканці вчергове виступили проти будівництва свиноферми поблизу Бурштина

26 грудня у селі Насташине Бурштинської громади відбулося засідання погоджувальної комісії щодо будівництва свиноферми.

На зібранні жителі села вислухали аргументи інвестора та виступали проти розвитку такого виду фермерства у Насташиному, пише “Галицький кореспондент” з посиланням на “Суспільне Карпати”.

Житель села Насташине Андрій Бандура каже, що не довіряє інвестору, який хоче тут працювати.

“Інвестор у своєму детальному плані території не зобразив тих матеріалів, які повинні бути, та коли ми подали наші зауваження, то ще досі не побачили обґрунтованих відповідей”, — каже Андрій Бандура

Староста села Насташине Ярослава Николяк розповідає, що 9 грудня на громадських слуханнях люди не підтримали будівництво ферми з вирощування свиней. Жінка розповідає, що спротив селян триває з 2018 року. З її слів, наразі у полі збудували паркан та завезли будівельні матеріали.

“Це є екологічні проблеми. Людей не влаштовує і мене особисто, що може зникнути вода в селі. Це — основна проблема, яка турбує багатьох жителів, тому що в нас були такі випадки. Пропадає вода на місяць, два, якщо є посуха. Ще є недовіра до забудовника”, — розповіла Ярослава Николяк.

Виступити на першому засіданні комісії запросили представника інвестора Романа Мочерняка. Він розповів, як виглядатиме ферма, та надав документи, які це мають підтвердити.

“Тут будуть такі три лагуни: 55 м завдовжки, 25 м завширшки та 4 м завглибшки. Це — такий брезентовий мішок, в якому накопичується гній. Він не дає запаху та блокує потрапляння стічних вод у ґрунт. Лагуна працює за схемою: зайшло і по “відкачці”. Воно на поля не повиходить”, — каже Роман Мочерняк.

Міський голова Бурштинської міської ради Василь Андрієшин каже, що варто підтримати людей. Проте він нагадав і про кримінальну відповідальність щодо перешкоджання ведення бізнесу.

Читайте також  На Прикарпатті може з'явитись завод з виробництва автомобільних деталей

“Краще йти спільно з людьми, аніж — проти. Але з другого боку є процедура, яка називається перешкоджання ведення бізнесу, а це — кримінальна справа. Це — як до мене, так і до людей можуть застосувати. Якщо інвестор виконує всі зобов’язання згідно з чинним законодавством, то ми зобов’язані йому не перешкоджати, а, навпаки, надати все, щоб він міг реалізувати свої плани”, — сказав Василь Андрієшин.

Після громадських слухань створили погоджувальну комісію, яка мала б вивчити питання будівництва свиноферми. До її складу увійшли жителі села, представники міськради, Держархбудінспекції, екоінспекції та Держслужби з надзвичайних ситуацій.

Засідання погоджувальної комісії вирішили перенести на 30 грудня, аби люди ознайомилися з документацією на будівництво свиноферми, які надав інвестор.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.