Римо-католики святкують Різдво Христове 2021: історія свята, традиції, прикмети, погода

Різдво Христове 2021 року християни західного обряду святкують в суботу, 25 грудня. Тому українці матимуть на Різдво аж три вихідні дні — 25, 26 і 27 грудня.

А Святвечір за Григоріанським календарем припадає на 24 грудня. Це також останній день посту, тому вся сім’я збирається за святковим столом. ТСН.ua розповідає, якою буде погода 25 грудня, яка історія Різдва Христового у римо-католиків і які традиції існують.

Різдво 25 грудня: історія виникнення
Різдво Христове святкують на честь народження в місті Вифлеємі Божого Сина у Діви Марії.

В рік, коли народився Ісус Христос, імператор Римської імперії (а саме її частиною була Іудея) Август видав наказ провести перепис населення. Всі жителі Іудеї повинні були вирушити до міста, де народилися. Марія (майбутня Богоматір) і її чоловік Йосип пішли в Вифлеєм. Саме під час подорожі і почалися пологи. Щоб народити дитину, Марія сховалася в печері, де ховали від негоди худобу. Так і народився Ісус.

За легендою, в момент народження в небі запалала Вифлеємська зірка. Вона вказувала шлях волхвам, які несли новонародженому Христу дари. Вони були першими, хто побачив Сина Божого.

Вперше про святкування Різдва Христового християнами західного обряду згадується в VI столітті.

Традиції на Різдво 2021: що потрібно знати про свято
ТАКОЖ ЧИТАЙТЕ
Привітання з Новим роком 2022, роком Тигра у віршах, прозі, листівках, прикольних смс
Привітання з Новим роком 2022, роком Тигра у віршах, прозі, листівках, прикольних смс
За чотири тижні до Різдва Христового західного обряду (римо-католицького) починають святкувати особливий період, який носить назву Адвент. Це Різдвяний піст, коли потрібно не лише відмовитися від м’ясних страв, але й проводити весь вільний час в роздумах про пришестя Ісуса Христа. Напередодні свята, 24 грудня, святкують Святвечір. Що приготувати на Різдво 2021? Страви повинні бути пісними. Обов’язкова умова — наявність на столі відварених зерен пшениці або ячменю з медом. Закінчується піст на Різдво з появою першої зірки.

Читайте також  У Мocкві вихователі дитсадка забули 3-річну дитину на вулиці і вона зaмepзла

Різдво Христове завжди супроводжується трьома Різдвяними богослужіннями — на честь Божої Матері, Бога-Отця і християнських душ. В храмах оформляються вертепи, де відтворюється сценка народження Христа в печері. До фігурки немовляти обов’язково додають Діву Марію, Йосипа, ягнят, пастухів.

Традиційно римо-католики проводять Різдво 2021 в родинному колі. Чи можна колядувати на Різдво 25 грудня? Католики, як і християни східного обряду у всі різдвяні дні колядують, а також віншують (вітають один одного зі святом). Але колядки не дуже популярні.

Цього дня прийнято дарувати один одному подарунки, а зранку на дітей вже чекають сюрпризи, заховані у шкарпетках. Не забувають і про тих родичів, які знаходяться далеко від дому. Їм традиційно відправляють вітання на Різдво.

В українській культурі можна зустріти чимало згадок про Різдво Христове. Наприклад, “І знов Різдво” вірш Богдана Лепкого:

І знов Різдво…

Ах, скільки раз

Воно неначе казка літ

З давно-давно минулих літ

Являється посеред нас!

З подвір’я сніп входив до хати,

Ставав в кутку і колосками

Щось шелестів.

Хотів сказати, що знов

Христос родивсь між нами,

 

Родилась правда, мир, любов

І всепрощення.

Нині знов

Будем це свято святкувати,

Знов сіно й сніп внесуть до хати,

Засяє під вікном звізда,

І залунає коляда…

Що не можна і що дозволено робити на Різдво Христове 25 грудня: народні прикмети
Існує кілька цікавих повір’їв, які пов’язані з заборонами на святкування католицького Різдва:

в святкові дні заборонялося займатися рукоділлям;
категорично не дозволялося ходити на полювання, бо мисливець стане жертвою звіра або замерзне;
на Різдво Христове заборонялося сідати в старому і чорному одязі до святкового столу, бо інакше наступний рік буде вкрай невдалим.
В переддень католицького Різдва було прийнято прибирати в хаті і надворі. До Святвечора обов’язково готували пісну вечерю. Стіл накривали білою скатертиною, яка була символом священності і чистоти. Посередині ставили запалену свічку і тарілку з облатками (тоненький шматочок тіста, яке ламають на стільки частин, скільки гостей за столом). Роздавав усім облатки голова родини, промовляючи: “Вибач, якщо я перед тобою завинив. Дай Боже за рік діждати”. Тільки після цього починався Святвечір.

Читайте також  У королівській родині Британії вперше відбудеться гей-весілля (ФОТО)

Вранці, 25 грудня, на католицьке Різдво Христове всі люди обов’язково йшли на Богослужіння. А діти з нетерпінням чекали вечора, щоб співати колядки на Різдво Христове, ходячи від хати до хати. До торбинок їм клали не лише гроші, а й смаколики, яблука, цукерки або горішки. А ось як співають коляду на Різдво в Україні:

На Різдво Христове існували й народні прикмети:

Якщо 25 грудня на вулиці тепло — чекайте ранньої весну;
В переддень Різдва замітає снігом — рано з’являться листочки на деревах;
На свято дуже холодно — до рясного урожаю;
На Різдво Христове йде сніг — рік вдасться.
Погода на Різдво, 25 грудня, в Україні
В Києві 25 грудня весь день небо буде вкрите хмарами. Вночі може піти дрібний дощ, який до ранку закінчиться. Вдень та ввечері очікується сніг. У Львові хмарна погода протримається весь день, ближче до вечора можливий дрібний дощ. В Одесі 25 грудня без опадів. В Харкові сонце буде рідко з’являтися з-за хмар, вранці сильний сніг зміниться дрібним дощем.

Температура 25 грудня в Києві до +2 вдень і -1 вночі. У Львові +2-+5 градусів. В Одесі вдень повітря прогріється до +7. В Харкові -1-+1.

Як святкують римо-католики Різдво Христове в Україні і світі

 

В кожному домі українських римо-католиків обов’язково встановлюється вертеп, який ще називається “шопка”. Батьки розповідають малечі історію Різдва Христового, показують фігурки і моляться. Особливий атрибут Святвечора, який святкується в переддень Різдва — сіно, що кладеться на стіл під скатертиною. Це символізує народження Ісуса Христа.

Різдво Христове у Швеції святкують завжди в тихому родинному колі. Не прийнято запрошувати друзів, навіть найближчих. Шведи традиційно готують святкову індичку. А особливістю свята тут є те, що напередодні всі купують і п’ють газований напій за традиційним рецептом, що називається “Юлмуст”.

Читайте також  Воєнний стан: цьогоріч українці не матимуть додаткових вихідних

В Італії обов’язковим вважається відвідування опівнічної Різдвяної меси, яку служать в храмах в ніч з 24 на 25 грудня.

В Великобританії люди традиційно обмінюються подарунками. На Різдво 25 грудня малеча знаходить солодощі, іграшки та інші сюрпризи в Різдвяній шкарпетці, яку вішають над каміном.

А ось у Франції на католицьке Різдво Христове існує традиція готувати особливий десерт “різдвяне поліно” (бюш де Ноель). Це бісквітний рулет із шоколадною начинкою.

В Німеччині обов’язковим є встановлення вертепу з фігурками Ісуса Христа, Діви Марії, Йосипа. В переддень Різдва Христового готують святкову випічку: штолени і пряники. Також на стіл часто ставлять запеченого коропа, свинину з квашеною капустою, фаршированого гусака.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.