Експерти б’ють на сполох: мільйони заробітчан виїхали з України

Нещодавно Організація Об’єднаних Націй опублікувала невтішний демографічний прогноз для України: до 2050 року населення нашої країни скоротиться до 35 мільйонів людей.

На чисельність населення будь-якої країни впливають три основні фактори: смертність, народжуваність, міграція. Наскільки реальні такі розрахунки і чому чисельність населення України невблаганно та стрімко падає – з’ясовував “Апостроф”.

За різними оцінками, з України на заробітки виїхало від 3 до 5 мільйонів людей. Така велика різниця цифр є наслідком того, що міграцію дуже складно враховувати.

“Якщо людина приїжджає в країну, то їй є сенс реєструватися, наприклад, щоб віддати дитину в садок чи школу, отримати якісь пільги, соціальні виплати. А якщо людина їде, то для неї немає особливої потреби реєструватися”, – зазначає провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень М.В. Птухи Павло Шевчук.

У той же час, смертність не можна розглядати у відриві від показників народжуваності. Адже якщо поява на світ нових українців компенсує природне зменшення населення, то турбуватися нема про що.

Але і з народжуваністю справи йдуть не найкращим чином: на 487 тисяч померлих з початку року припадає всього 205 тисяч народжених. Таким чином, реальне скорочення населення становило 282 тисячі осіб. При цьому минулого року за аналогічний період народилося на 15 тисяч людей більше.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.