На Прикарпатті збудували першу в Україні дорогу з використанням золи

Івано-Франківщина стала першою в Україні областю, де використали іноваційний підхід при будівництві дороги. У листопаді ДТЕК Енерго завершує будівництво 900 м дороги в районі Бурштинської ТЕС. Це перша дорога в нашій країні, що побудована з використанням золошлаків – продукту згорання вугілля.

Про це Фіртку повідомили в пресслужбі компанії.

Загалом 200 метрів дороги побудовано з використанням і вологої, і сухої золи, а 700 м – з додаванням сухої золи в асфальтобетонний шар, розповідають у компанії (суха зола замінює мінеральний порошок в асфальтобетоні, а волога зола – ґрунт, що додається до піщано-щебеневої суміші). Вартість проєкту склала 22 млн грн.

«ДТЕК Енерго стала першою компанією в Україні, яка побудувала дорогу із застосуванням золошлаків. 900 м – невеликий, але вкрай важливий крок уперед для вітчизняної інфраструктури, – зазначив Ільдар Салєєв, генеральний директор ДТЕК Енерго. – Ця дорога – наш «експериментальний зразок», який має показати, як можна ефективно утилізувати відходи вугільних станцій, будувати якісні та дешеві дороги та одночасно покращувати екологію. ДТЕК Енерго – енергетичний бізнес, який зараз стає більш екологічним, ефективним та технологічним. Дорога із золошлаків – один із перших проєктів, що показують нашу трансформацію».

Щороку в Україні утворюється 6-7 млн тон золошлакових відходів. Поки вугілля буде основним джерелом енергії, вони утворюватимуться всюди, де працюють вугільні ТЕС. В Європі до 92% золошлаків утилізується. В Україні поки зарано говорити про такі цифри, однак золошлакові матеріали вже успішно використовуються у виробництві цементу, бетону, будівельних сумішей, а відтепер і в дорожньому будівництві. Застосування відходів одних виробництв в якості сировини для інших, в тому числі для інших галузей – головний принцип циркулярної економіки, яка є основою для сталого розвитку країн і підприємств.

Читайте також  Місячна поверхня: як журналіст проїхався розбитою дорогою в Болехові (ВІДЕО)

До речі, перші «золошлакові» дороги в Європі було збудовано понад 60 років тому. Зараз на будівництво та ремонт доріг і мостів спрямовується приблизно 17% європейських золошлакових відходів.

Якщо покриття нової ділянки дороги в районі Бурштинської ТЕС добре покаже себе в умовах української кліматичної зими та весни, дану технологію планують розповсюджувати на інші регіони країни.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.