У Франції рекомендували не щепити вакциною Moderna людей до 30 років

Вища рада охорони здоров’я (HAS) рекомендувала людям до 30 років щеплюватися COVID-вакциною Pfizer/Biontech замість Spikevax від компанії Moderna.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

У відомстві пояснили свою рекомендацію тим, що препарат від компанії Moderna – Spikevax має відносно вищий рівень ризику побічних ефектів, пов’язаних з серцевими захворюваннями. Зокрема у HAS відзначили, що можливі поодинокі випадки міокардиту, які можуть бути пов’язані з дією вакцини.

«Серед людей до 30 років цей ризик може бути в п’ять разів менший із препаратом компанії Pfizer, аніж із вакциною від Moderna», – йдеться в заяві HAS.

Таке рішення було прийняте відомством після спостережень, які проводилися в Канаді, Фінляндії та Швеції. До проведення подальших досліджень HAS рекомендує використовувати для першої, другої чи «бустерної» (третьої) дози саме вакцину Pfizer/Biontech. Утім, це поширюється лише на молодь, тоді як для людей старше 30 років ризик серцевих захворювань фактично відсутній.

Раніше Укрінформ повідомляв, що, згідно зі звітом ВООЗ, Європа знову опинилася в центрі пандемії за кількістю захворювань та смертей від COVID-19. Зокрема четверта хвиля коронавірусної хвороби COVID-19 почалася в Італії.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.