“У нас не було вибору”: батьки продали 9-річну донечку, щоб прогодувати інших дітей

Батьки продали свою 9-річну доньку, щоб їхні інші діти не померли від голоду. І хоч батько з матір’ю не знаходять собі місця від горя, але вдіяти нічого не можуть.

Подробиці цієї жахливої історії, яка трапилася в афганському таборі для переміщених осіб у північно-західній провінції Бадгіс, розповіли журналісти CNN.

Чому батьки продали дівчинку?
Батько 9-річної Парвани Абдул Малік зізнається: не може спати вночі через те, що “розбитий почуттям провини, сорому та занепокоєнням”. Але складне фінансове становище змусило піти на цей крок.

Так, він намагався уникнути продажу – мандрував по усій провінції, де безрезультатно шукав роботу, позичав “багато грошей” у родичів, а його дружина вимолювала їжу в інших мешканців табору. Але всього цього було вкрай замало для того, аби прогодувати родину…

“Нас вісім членів сім’ї… Я повинен був продати доньку, щоб залишити інших дітей живими”, – каже Малік.

За словами чоловіка, гроші від продажу Парвани забезпечать родину лише на кілька місяців. І якщо Малік не знайде роботу, то йому “доведеться продати ще одну доньку, ймовірно, дворічну”.

Дівчинка не хотіла йти до нової родини
Маленька Парвана говорить, що благала батьків змінити свою думку щодо її продажу. Дівчинка мріяла стати вчителем і не хотіла кидати школу. Але її благання були марними.

Журналісти стали свідками, як 24 жовтня сивий чоловік, на ім’я Корбан приїхав додому до родини Парвани. Дівчинка коштувала 55-річному “жениху” приблизно 2200 доларів (це ціна кількох овець та землі + трохи готівки).

“Це твоя наречена. Будь ласка, піклуйся про неї… Будь ласка, не бий її”, – попросив нового “власника” дівчинки її батько.

Сам же Корбан заперечив, що Парвану купив не для того, аби одружуватися з нею, бо “у нього вже є дружина, яка буде доглядати за дівчинкою, як за власною дитиною”.

Читайте також  Сумська про свою доньку, яка живе в Росії: "Я не буду виправдовуватись"

“Парвана обійшлася дешево. Її батько був дуже бідним, йому потрібні гроші… Вона працюватиме у мене вдома. Я не буду її бити. Я буду ставитися до неї, як до члена сім’ї. Я буду добрим”, – сказав Корбан журналістам.

Але після цих слів він схопив заплакану Парвану за руку і вивів її за двері. Дівчинка впиралася ногами у землю і спробувала вирватися, але її зусилля були марними. Корбан потягнув її до машини, яка чекала неподалік. Після цього авто зникло у пустелі…

“Старий сказав мені: “Я плачу за дівчину. Це не твоя справа, що я з нею робитиму… Це мій клопіт тепер”, – передав Малік слова нового “власника” його доньки спантеличеним журналістам.

Абдул Малік сподівається, що журналісти проллють світло на проблему, з якою стикнувся він і інші родини, і йому більше не доведеться продавати своїх дітей, щоб вижити…

Подібних історій в Афганістані безліч
Після захоплення Афганістану талібами історії, подібні до Парваниної, набрали обертів через голод і відчай місцевого населення.

Хоча одруження дітей віком до 15 років є незаконним по всій країні, але воно широко практикується роками, особливо в більш сільських районах Афганістану.

Наприклад, у провінції Гор десятирічну дівчинку Магул батьки продають 70-річному чоловікові, щоб погасити борги своєї родини. Старигань погрожував батьку цієї дитини в’язницею.

“Я не знаю, що робити. Навіть якщо я не віддам йому свою дочку, він її забере”, – плачеться журналістам Ібрагім – батько Магул.

Сама ж Магул не хоче покидати родину і погрожує накласти на себе руки, якщо старий таліб її забере…

Подібна ситуація і в іншої родини з цієї провінції, яка продає двох дочок чотирьох і дев’яти років.

Читайте також  У Великобританії жінка сфотографувала смерть

Батько не має роботи, як і більшість у таборі для переміщених осіб, до того ж у нього інвалідність.

“Якби у нас була їжа і був хтось, хто нам допоміг би, ми ніколи б цього не зробили… У нас немає вибору “, – говорить бабуся 4-річної Зайтон Рокшана.

За своїх онучок Рокшана хоче “виручити” 2200 доларів – по 1100 за кожну.

Коли журналісти вирішили поспілкуватися з маленькою Зайтон, вона подивилася на них великими карими очима і сказала, знає, чому її хочуть продати.

“Тому що ми бідна сім’я, і у нас немає їжі”, – сказала дитина.

Активісти тим часом просять світових лідерів притягувати талібів до відповідальності за порушення прав людини.

“Чим довше Афганістан буде без допомоги, тим більше сімей стикатимуться з голодною смертю, і тим більше дівчаток, ймовірно, буде продано”, – кажуть представники волонтерського руху.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.