Урожай не допоміг: українці платитимуть за олію ще більше

В Україні на тлі гарного врожаю почали знижуватися закупівельні ціни на сировину для виробництва соняшникової олії – тепер тонна соняшника коштує 18-19 тис., а не 20 тис. грн.

Однак говорити про падіння цін на продукт не доводиться. Літр олії у роздробі все одно коштує в середньому дорожче за 66 грн, і ціна може піднятися ще на 2-3%.

Зниженню вартості олії всередині країни заважають глобальні тенденції. За даними Agronews, світові ціни на олію трохи знизилися, але все одно залишилися на високому рівні (1370-1420 $/т).

“Ціни на пальмову олію залишаються високими. Це найближчим часом підтримуватиме ціни на соєву та соняшникову олію на високому рівні”, – пояснили фахівці.

Як зазначила у коментарі OBOZREVATEL аналітик УКАБ Світлана Литвин, за останні два тижні жовтня ціна соняшникової олії у магазинах зросла на 4%, до 66,65 грн/л. У листопаді, за її словами, слід очікувати на подорожчання ще на 2-3%. Тобто цього місяця літр олії обійдеться вже в 68-69 грн/літр.

Ціни на олію в супермакетах
Незважаючи на те, що середня вартість літра соняшникової олії визначена аналітиками на рівні 66,65 грн, насправді розкид цін значно більший. Так, у столичних магазинах за звичайну пляшку 0,85 л продають від 43 грн. (близько 50 грн. у перерахунку на літр) до 74,59 грн (майже 88 грн/л). “Преміальна” олія у склі може коштувати і по 100 грн за 0,5 л.

На ринку “Столичний” теж можна знайти відносно дешеву олію, по 47,6 грн/л. Причому дешевше купувати саме по літру – якщо брати пляшку 5 л, то один літр у ній коштуватиме вже 65,4 грн (ціна 5 л – 327 грн).

Читайте також  "Запроси мене з війни": Кохана "Да Вінчі" показала зворушливий танець з Героєм (відео)

Що ще подорожчає?
М’ясо

У листопаді, за словами Литвин, продовжуватиме дорожчати м’ясна продукція. Справа в тому, що обсяги виробництва яловичини та курятини у 2021 році падають.

Ще одним драйвером подорожчання м’яса птиці може стати ухвалення законопроекту №5600, який передбачає збільшення податкового навантаження на українське птахівництво. В результаті курятинаможе вирости в ціні на 10-15%, каже Литвин.

Овочі та фрукти

Це сезонне зростання цін. Незабаром українці купуватимуть овочі чи з тепличних господарств, чи з-за кордону. А вони завжди дорожчі за вітчизняну продукцію з ґрунту. У листопаді очікується зростання вартості на 5-10%, прогнозує Литвин. Але до кінця року подорожчання може бути ще більшим.

Яйця

На цей продукт ціни теж зростуть “за сезоном”. Подорожчання яєць у листопаді очікується на рівні 5%. Тобто за них платитимемо вже приблизно 37 грн (за десяток).

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.