«Велика Румунія»: ідея румунських діячів, яка несе загрозу для України та Молдови

Українсько-румунські стосунки були не простими з часу відновлення незалежності України в 1991-му. Особливо вони загострилися в середині нульових, коли між державами тривала судова тяганина щодо острову Зміїного. І хоча зараз Бухарест є партнером Києва і підтримує євроінтеграцію України, загроза румунського реваншизму не зникає.

Ідеї відтворення “Великої Румунії” звучать з боку політичних еліт Бухареста з моменту розпаду СРСР. Суть проекту – розширення Румунії за рахунок включення до її складу, в першу чергу, Молдови, а також Бессарабії та Південної Буковини.

У 2009 році тоді ще Президент Бесеску підписав закон про спрощення надання громадянства особам, що проживали на території Румунії в межах до 1940 року, а також їх нащадкам до третього коліна.

Сьогодні придбати румунський паспорт не проблема. Це буде коштувати 200-1000 дол. Виготовлення паспорта триває близько двох тижнів. Ознайомитися з пропозиціями такої послуги можна навіть в місцевих нотаріальних конторах.

Також, інструкцію отримання румунського громадянство можна легко знайти в інтернеті. Що цікаво, контактні телефони на деяких сайтах мають російське походження. Збіг?

Але отримати офіційну інформацію про кількість паспортів Румунії на руках у населення Одеської області неможливо. Громадяни Румунії не зобов’язані реєструватися у консульствах, тож і підрахувати їх вкрай складно.

Нині Румунія організовує безкоштовні поїздки для мешканців Одеської та Чернівецької областей. В одній із таких побував екс-депутат Одеської облради В’ячеслав Страшилін.

«Я брав участь в одній з таких поїздок, тому що у мене дружина молдаванка. Вони організовують ці екскурсії абсолютно безкоштовно, причому самі оформляють візи. Мене обурило те, що навіть біля парламенту Румунії був присутній напис “Бессарабія – це Румунія”. Крім того, під час відвідин нами місцевої церкви вийшов священик і почав розповідати про те, що Бессарабія була завжди румунською територією. На моє запитання через перекладача про те, як вони уявляють собі повернення цих територій, мене відразу перепитали, чи не є я співробітником українських правоохоронних органів», – розповів депутат.

Читайте також  У травні 2024 року спливають пʼять років президентства Зеленського. Юридичний і антифейковий розбір «Бабеля»

Роздача паспортів, просування румунських наративів, поїздки, асиміляція – щось схоже ми вже бачили на Донбасі та в Криму до 2014-го року.

Та за 7 років війни українська армія отримала статус однієї з наймогутніших на континенті, а українські спецслужби очистилися від ворожої агентури. Та чи змінилося суспільство? І чи готові громадяни відмовитися від привілеїв паспорта ЄС заради безпеки власної країни?

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: