Вакцина від COVID-19 може захищати від інших хвороб: вчені шокували заявою

Вакцина від коронавірусу здатна захистити не тільки від COVID-19, але і від інших захворювань. Такі результати показали дослідження плазми вакцинованих на предмет перехресного імунітету.

Як повідомляється в результатах дослідження вчених з північно-західного університету на сайті News-medical, вакцина може забезпечити імунітет від інших вірусних захворювань, які викликані різними коронавірусами.


Як проходило дослідження
Вчені взяли для дослідження плазму людей, які вже вакциновані від коронавірусу, і оцінили ймовірність перехресного імунітету з іншими коронавірусами, в тому числі штамами:

SARS-CoV – 1 (епідемія у 2003 році призвела до спалаху синдрому SARS)
Вірус сезонної застуди ОС43
Вірус, який викликає Близькосхідний респіраторний синдром – MERS.
Що показало дослідження
Плазма вакцинованих від SARS-CoV-2 почала виробляти антитіла, які забезпечували захист від SARS-CoV-1 і від коронавірусу звичайної застуди ОС43.

Варто відзначити, що є ще один позитивний результат досліджень. У 2004 році була розроблена вакцина проти SARS-CoV-1 і її ввели мишам. Ця вакцина дала імунну відповідь на COVID-19.

Також встановлено, що люди, які раніше перенесли інші коронавірусні інфекції можуть бути захищені антитілами від інших видів захворювання. Віруси SARS-CoV-1 і вірус SARS-CoV-2 генетично схожі один на одного.

“До нашого дослідження не було ясно, якщо ви піддаєтеся впливу одного коронавірусу, чи може у вас перехресний захист від інших коронавірусів? І ми показали, що це так. Наше дослідження допомагає нам переоцінити концепцію універсальної вакцини проти коронавірусу. Швидше за все, такої немає, але ми можемо в кінцевому підсумку отримати генеричну вакцину для кожного з основних сімейств коронавірусів”, – зазначають автори дослідження.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що вчені назвали групи, у яких ризик смерті від коронавірусу набагато вище.

Читайте також  Як відрізнити коронавірус від застуди: порада МОЗ

А також розповідали про те, що вчені довели, що COVID-19 б’є по пам’яті навіть через місяці.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.