“Це специфіка “Дельти” і це дуже погано”: новий штам провокує важкі наслідки для дітей

Сплеск захворюваності на коронавірус через штам “Дельта” перевершив усі попередні прогнози. За добу в Україні фіксують понад 20 тисяч випадків нових заражень,на Тернопільщині вже кілька днів тримається показник на рівні шести сотень. Штам “Дельта” зачепив навіть найбільш невразливу раніше категорію – дітей.

В Міністерстві охорони здоров’я вже підняли тему вакцинації підлітків, наразі триває підготовка всіх необхідних документів. За словами представників МОЗ, діти зараз теж у небезпеці.

Голова парламентського комітету з питань здоров’я нації Михайло Радуцький зазначив, що загалом 15-20% з тих, у кого виявляють коронавірус зараз кожного дня – це діти, пише “Obozrevatel”.

“І це якраз специфіка Дельти. Це дуже погано, тому що діти зазвичай і маски не носять, бо треба було раніше, і діти до бабусь із дідусями їздять. Це проблема”, – каже Микола Радуцький.

Через штам “Дельта” випадки зараження у дітей стали значно частішими: в дитячому таборі “Молода гвардія” одночасно хворіли 50 дітей і троє дорослих вихователів, 18 жовтня на Чернігівщині від ускладнень COVID-19 помер учень дев’ятого класу, а кілька днів тому на Тернопільщині через коронавірус померла дитина, якій було лише 3 місяці.

Попри те, що в більшості випадків коронавірус діти переносять все ж легше, ніж дорослі, на жаль, це не захищає їх від небезпечних ускладнень. Дедалі частіше лікарі продовжують діагностувати у дітей, які перехворіли штамом “Дельта”, нове ускладнення. Мова йде про синдром мультисистемного запалення – це запалення, яке охоплює судини і одразу кілька систем організму, через що у дітей починається лихоманка, знижується тиск, а також спостерігається киснева недостатність. У важких випадках починають відмовляти внутрішні органи.

Сплеск захворюваності серед дітей окремі лікарі пояснюють тим, що дорослі у переважній більшості, або щеплені, або перехворіли і хоча б якийсь імунітет до хвороби мають, а от у дітей цього не було. Тому лікарі закликають батьків не розслаблятися після того, як дитина навіть у легкій формі перехворіла коронавірусом, і пильнувати усі зміни в самопочутті, бо коронавірус небезпечний не лише важким перебігом, але і своїми наслідками.

Читайте також  В Одесі померли двійнята, що поїли овочі з ринку: мама викликала лікаря з ОLX

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.