Варто терміново звернутися до лікаря: назвали перші симптоми штаму «Дельта»

Ймовірно, вже в кінці жовтня – початку листопада буде пік захворюваності.

Клінічні ознаки «Дельти» майже такі ж, як і у попередників, але є певні відмінності. Він почав заражати більше молодих людей. Можливо, це через те, що в першу чергу були вакциновані літні люди, а молодь ще залишається незахищеною. У чому особливість цього штаму і в чому його небезпека, розповів в інтерв’ю «апостроф» вчений-біохімік, професор, доктор біологічних наук, академік НАН України та директор Інституту біохімії ім. Палладіна НАН України Сергій Комісаренко.

«Небезпека в його мутації. Як вона відбувається? Коронавірус – це РНК-вірус, він містить рибонуклеїнової кислоту, яка має різні частини, які кодують різні протеїни. Зокрема, шіповідний S-протеїн, який знаходиться на поверхні вірусу. І саме цей протеїн відповідає за зв’язування вірусу з клітинами людини, де і починається його розмноження.

У різних варіантах відбуваються різні мутації, які ми порівнюємо з початковим варіантом – «Уханьского» коронавірусів. Ось у варіанті «Дельта» є кілька амінокислот в шиповидного протеїні, які поліпшили його зв’язок з рецептором, і таким чином він став краще розвивається в клітинах людини. Він в сотні, а дехто каже, і в тисячу разів швидше розмножується в клітинах людини. Саме тому він і є таким заразним. Зараз вважають, що приблизно 98-99% хворих по всьому світу інфіковані саме цим варіантом коронавируса. Він витісняє інші », – говорить учений.

« Клінічні прояви видно раніше, інкубаційний період коротший на два-три дні. А деякі з характерних ознак, до яких ми вже звикли, не виявляються – це втрата смаку та нюху. Але в цілому перебіг захворювання більш гостре і важке.

У нас немає 50% людей з імунітетом. На жаль, це значно менший відсоток. Зрозуміло, що вони брали людей, які перехворіли на ковідом, які мають певний імунітет, але вакцинація дає більш потужну імунну відповідь, ніж перенесене захворювання.

Читайте також  Нікуди не відступає: Комаровський розповів, коли коронавірус повернеться в Україну

З огляду на, що варіант «Дельта» – більш агресивний і небезпечний, треба готуватися до всього. Ймовірно, вже в кінці жовтня – початку листопада у нас буде пік захворюваності », – заявив Сергій Комісаренко.

 

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.