На Прикарпатті учень гуртка робототехніки створив рукавицю для незрячих

На базі Калуського ліцею №10 вже декілька років функціонує гурток науково-технічного напрямку «Основи робототехніки на платформі ARDUINO». Тут навчаються учні, яким цікаве моделювання, проєктування та програмування.

Усього в групі 15 дітей, які поділені на дві групи. Заняття проходять у сучасній STEAM-лабораторії, де можна побачити навіть 3D-принтер, інформуть “Вікна”.

За словами керівника гуртка Тараса Лужного, спочатку вихованці починають працювати у віртуальному середовищі, оскільки не мають досвіду роботи з електронними пристроями, а потім — переходять до реальних.
12-річний Сашко Лисаков ходить на робототехніку впродовж року. Каже, що дізнався про нього завдяки класному керівникові, яка в шкільному чаті повідомила про гурток технічного напрямку. Прийшовши на заняття, з ентузіазмом взявся за створення технічних розробок. Один із них — гірлянда з вісьмома світловими режимами, які переключаються за допомогою кнопки.

«Одного разу ми працювали над світлодіодами і нам сказали зробити з восьми світло діодів гірлянду. Я спробував і розробив два режими. А потім, сам того не очікуючи, прийшовши додому, зробив ще шість», — розповідає Сашко.

Ще два винаходи хлопця — лампа, яка переливається різними кольорами світіння, та гра «Змійка».

13-річний Олександр Желізний показує свою креативну розробку — рукавицю для незрячих людей. Над нею працював упродовж місяця. Зізнався, що хотілося зробити щось корисне і потрібне для людей з особливими потребами:

«Деталі придбав з інтернет-магазину. Все заздалегідь підбиралося. Рукавиця за допомогою п’єзопищалки показує, наскільки близько якийсь об’єкт розміщений. Тут розташований динамік і датчик кольору, які за допомогою людського голосу показують кольори. Це потрібно, коли людина не може показати футболку або ж одягнути штани. Є тут і фоторезистор, який сповіщає, чи сьогодні день чи ніч».

Читайте також  На трасі в Івано-Франківській області сталася смертельна ДТП: людей затисло в авто, є загиблі (фото)

Поки що новинку із незрячих ніхто не використовував. Проте хлопець обіцяє, що допрацює свій винахід, який значно полегшить життя людям, які не бачать.

Цікавою є і розробка колишнього учня ліцею №10 Валентина Калина. Хлопець створив світлодіодний куб розмірами 8×8×8, який складається зі 512-ти світлодіодів і показує багато різноманітних візуальних ефектів. Ліцеїст залишив розробку для вихованців гуртка, аби ті змогли в подальшому створити щось подібне, проте технічно удосконалене.

Одинадцятикласник Володимир Кашин похвалився радіокерованою іграшковою машиною, яка здобула на обласному командному турнірі перше місце, вигравши призовий фонд 1000 грн.

«Машинка повнопривідна з поворотами коліс, має 6 датчиків, заряджається на батарейках, розроблена у спеціальному додатку», — розповідає про винахід хлопець.

Не тільки хлопці цікавляться та розробляють технічні новинки, але й дівчата. 12-річна Вікторія Мандич із задоволенням відвідує гурток з робототехніки.

«Це перший гурток, який мене зацікавив. Спочатку було складно, згодом — легко. Проте було весело і цікаво. Подобається працювати з Тарасом Богдановичем — нашим керівником гуртка, адже він гарно і зрозуміло подає матеріал», — розповідає Вікторія.

У майбутньому дівчина мріє сконструювати таку ж іграшкову машину, яка виграла призовий фонд в обласному конкурсі, проте покращену модель.

Варто зазначити, що Калуський ліцей №10 — один із чотирьох навчальних закладів в області, в якому за програмою Нової країнської школи з 5-го класу викладають «Робототехніку». Такий предмет може з’явитися незабаром і в інших навчальних закладах України, зазначає керівник гуртка.

У гуртку ««Основи робототехніки на платформі ARDUINO» може займатися кожен. Достатньо мати бажання та наполегливість, каже Тарас Лужний:

«Ми завжди раді новим друзям. Приходьте, цікавтеся. В мережі на моїй сторінці є форма, в яку можна внести свої дані, або можете просто підійти до нас у кабінет і сказати, що ви маєте бажання займатися».

Читайте також  На Прикарпатті синоптики оголосили штормове попередження

Ірина КМІТЬ, журналістка

Олександр ЗАЛІСЬКИЙ, оператор

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.