«Не розумів, що щось не так, поки не зник смак і запах». Як на COVID-19 хворіють вакциновані

«Не розумів, що щось не так, поки не зник смак і запах». Як на COVID-19 хворіють вакциновані

«Навіщо щеплюватися, якщо вакциновані все одно хворіють?» — ймовірно, вам доводилося чути такі аргументи від людей, які вирішили не вакцинуватися проти ковіду.
Однак за останні три місяці понад 98% госпіталізованих із COVID-19 в Україні — невакциновані, пише Громадське.

І хоча вакцини не захищають від зараження, вони допомагають уникнути госпіталізацій та смертей. А люди, які отримали щеплення, але все одно захворіли на ковід, переносять недугу легше. Розповідаємо, як хворіють вакциновані, які в них виникають симптоми та як довго тривають.

Думала, що застуда

Коли наприкінці серпня 37-річна Ксенія з Києва захворіла, не могла збагнути, що саме відбувається з її здоров’ям. Спершу думала, що просто застудилася, бо з симптомів у неї — лише нежить та кашель. Кількома днями раніше Ксенія гуляла з друзями. Було прохолодно, і вона їла морозиво.

«Я подумала, це застуда. Протягом одного дня мала температуру під 38°C. А десь на п’ятий день стало краще, але зник запах і смак. Я одразу пішла здавати тест на коронавірус», — каже Ксенія.

Він виявився позитивним. Пізніше настала сильна втома. Було важко навіть встати приготувати їжу: «У мене чотирирічна дитина, тож я не могла весь час спокійно лежати. Якби була можливість відпочивати, то, можливо, я б легше перенесла хворобу», — розповідає жінка.

Це вперше вона захворіла на коронавірус. За два тижні Ксенія одужала. Наприкінці травня цього року, коли в Києві відкрився перший масовий пункт вакцинації і щеплення могли отримати вже всі охочі, Ксенія щепилася препаратом CoronaVac.

«Для мене важливо було зробити вакцину. Я знала, що вони захищають від ускладнень, госпіталізації та смертей, а не від зараження. Якщо умовно виміряти мою хворобу за десятибальною шкалою, де 0 — це безсимптомний перебіг, а 10 — це смерть, то в мене самопочуття було десь на 2-3», — розповідає Ксенія.

Читайте також  "Цей симптом вказує на важкість перебігу хвороби": лікарі про "Омікрон"

Безсимптомний перебіг

Лікарка Миргородської лікарні інтенсивного лікування Ірина Дишлева працює з хворими на ковід. Зараз у її відділенні лежить 16 пацієнтів із коронавірусом, у них середній і важкий перебіг хвороби — всі вони залежні від кисню та невакциновані. За словами лікарки, у них усі симптоми «Дельти» — блювота, діарея, висока температура та серцеві розлади.

Перша пацієнтка, яка потрапила до них із «Дельтою», померла: «Їй було 33 роки. 2 дні побула на стаціонарі, ми її навіть не встигли перевести в реанімацію. У неї був цукровий діабет. Вона перебувала у групі ризику і була невакцинована. Хвороба дуже швидко розвивається: 3-5 днів — і людина вже потребує кисню», — розповідає Ірина Дишлева.

За весь цей час на амбулаторному лікуванні в Ірини було лише троє вакцинованих пацієнтів віком від 50 до 60 років.

«Була жінка з безсимптомним перебігом. Вона контактувала з чоловіком, у якого виявили ковід, тому вирішила зробити тест. Він виявився позитивним. Декілька місяців тому вона щепилася Pfizer», — каже лікарка.

Ще дві пацієнтки, яких вела Ірина, із симптомів мали лише температуру 37,5°C. Вони щепилися наприкінці серпня AstraZeneca і CoronaVac.

Попри супутні хвороби, легко перенесла ковід

За словами Міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, 80% всіх смертей від ковіду в Україні спіткали людей, старших за 60 років, а з них 98% — ті, хто відмовився робити щеплення.

«Наш пріоритет зараз — переконати людей віком за 60 років із супутніми хворобами зробити щеплення проти ковіду», — каже міністр.

Лікар загальної практики медичного центру «100 відсотків життя» Дмитро Скіргіко з Києва вже на практиці бачить, як вакцинація захищає від госпіталізації та важкого перебігу.

Читайте також  Українців попереджають про чергову загрозу через вживання антибіотиків у разі COVID-19, – МОЗ

«У мене була пацієнтка 65 років з великим “букетом” супутніх хвороб. З огляду на це, я переживав, що вона зустрінеться з ковідом раніше, ніж зробить щеплення. Але коли захворіла, була вже щеплена, тож доволі легко все перенесла», — каже Дмитро Скіргіко.

Із симптомів у неї була лише підвищена температура до 37,3°C та невелика слабкість, які минули за кілька днів. Жінка щепилася CoronaVac три місяці тому. Серед пацієнтів у Дмитра є ще один вакцинований чоловік, у якого виявили коронавірус.

«У нього немає симптомів. Їх на роботі тестують кожні два тижні, його тест показав позитивний результат. Зараз перебуває вдома на самоізоляції. Місяць тому його щепили Pfizer», — каже лікар.

Сімейна лікарка з Івано-Франківська Уляна Шпільчак каже, що до неї також звертався вакцинований пацієнт із супутніми хворобами, який занедужав на коронавірус.

«Він не розумів, що щось не так, поки не втратив смак і запах. Все почалося з того, що кілька днів тому в нього виник сильний нежить. Я зробила йому тест — він позитивний. Температури немає, хоча йому 62 роки, є супутні хвороби. Він щеплений Pfizer», — каже лікарка.

І додає: «У мене також була сім’я — вчителька, вакцинована Pfizer, а її чоловік не вакцинувався. Йому 36 років, у нього всі симптоми “Дельти”, блювота, висока температура протягом 12 днів, а жінка не захворіла. Ми двічі її тестували, але вона здорова».

За спостереженнями лікарки, хворих на ковід стає дедалі більше — і переважно з важким перебігом. Однак, каже Уляна, тішить, що чимало людей в її оточенні почали масово записуватися на щеплення: «Бачать, що йде спалах, і просять записати. Якщо хтось боїться, йду з ними в кабінет, заспокоюю».

Читайте також  Терміново шукайте жінку: вчені знайшли несподіване джерело ліків від коронавірусу

До лікарки загальної практики Лілії Черненко з Гадяча Полтавської області зверталися лише двоє вакцинованих пацієнтів, які з часом захворіли на ковід.

«Перша — пенсіонерка, щепилася CoronaVac, має гіпертонію. У неї була температура 37,7°C і нежить, які минули за три дні. А друга — 52-річна жінка без супутніх хвороб, щепилися Moderna. На конференції контактувала з людиною, у якої виявили потім ковід. Вона теж зробила тест — позитивний, але симптомів не було», — розповідає Лілія Черненко.

Лікар Дмитро Скіргіко вже відчуває початок нової хвилі. Кількість звернень до нього від людей щодня зростає.

«Багато невакцинованих звертаються із симптомами. Перебіг хвороби в них різко змінюється — сьогодні з людиною все нормально, а вранці різке погіршення і стаціонар», — каже Скіргіко.

Як прогнозує лікарка Ірина Дишлева, ця хвиля буде швидкою, але доволі руйнівною, адже чимало пацієнтів потребуватимуть саме стаціонарної допомоги: «Якщо одномоментно буде так багато хворих, медична система не витримає».

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.