Щеплення Pfizer і Moderna чи природний імунітет: вчені розповіли, що краще захищає від COVID-19

Люди старші 65 років, які вакцинувалися проти коронавірусу препаратами Pfizer&BioNTech і Moderna, мають кращий захист від повторного інфікування. Зокрема, на відміну від тих літніх осіб, які перехворіли і володіють природнім імунітетом до COVID-19.

Водночас серед людей до 65 років він однаковий. Такого висновку дійшли фахівці з медичного центру в справах ветеранів у Вайт-Рівер-Джанкшн і медичної школи Гейзеля в Дартмуті (США). Вони провели дослідження стосовно ефективності згаданих препаратів, наукова стаття опублікована на порталі medRxiv.

У дослідженні взяли участь майже 50 тисяч осіб різного віку. Його проводили в період із червня по серпень 2021 року. Уточнюється, що це було до початку циркуляції мутованого штаму COVID-19 Дельта.

Йдеться про 9539 перехворілих на коронавірус, яких протягом перших двох місяців після одужання порівнювали із вакцинованими. А саме: 14 458 учасниками, що отримали щеплення вакциною Pfizer, і 23 105 – Moderna за ті ж два місяці.

Вчені порівнювали природній захист і той, який дають щеплення Pfizer та Moderna

За словами вчених, групу учасників літнього віку імунізували мРНК-вакцинами, які формували надійніший захист від інфекції, ніж природний імунітет після попереднього інфікування. Щеплення знизили такий ризик на додаткові 66% у випадку з Moderna і 68% – Pfizer.

Водночас саме вакцинація давала пенсіонерам сильніший захист від госпіталізації у разі зараження коронавірусом – зниження ризику ще на 61% Moderna і 45% Pfizer.

Тоді як ризики смерті були меншими на 95% у разі вакцинаціє препаратом Moderna і 99% – Pfizer.

Водночас дослідження показало, що серед людей до 65 років захист, який формувався природним чином і шляхом вакцинації, був однаковим.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.