Лікарі пояснили, чи може COVID-вакцина викликати проблеми з ерекцією

Останнім часом світом активно шириться ще один міф про нібито негативні наслідки вакцинації від коронавірусу. У Twitter та інших соціальних мережах люди стверджують, що після щеплення виникає “набряк яєчок” і відсутня ерекція.

Але чи дійсно вакцина проти COVID-19 може викликати імпотенцію? Читайте про це детальніше в матеріалі Styler далі.

Чи призводить вакцинація до втрати ерекції?
Почнемо з того, що на сьогодні немає жодних доказів того, що вакцина проти COVID-19 викликає імпотенцію або “набрякання яєчок”.

За словами лікарів і науковців, якщо чоловік зіштовхнувся з подібною проблемою, то, швидше за все, цьому існує “альтернативне пояснення – інша інфекція”.

“Якщо ви потрапили в автокатастрофу після щеплення, жодна розумна людина не звинуватить вакцину”, – цитує лікаря-інфекціоніста Річарда Воткінса авторитетне видання Health.

А ось наслідком захворювання на коронавірус еректильна дисфункція цілком може бути.

“Важкий перебіг захворювання на COVID-19 може з певною ймовірністю стати причиною еректильної дисфункції”, – каже старший науковий співробітник Центру охорони здоров’я Джона Гопкінса Амеш Адаля.

Так, були деякі попередні дані, які свідчать про те, що люди з COVID-19 частіше страждають на ЕД, ніж ті, у кого не було вірусу. Аналіз вченими 100 осіб, розділених на дві групи, показав, що поширеність еректильної дисфункції була “значно вищою” у групі людей, які перехворіли на COVID – 28% проти 9% тих, у кого не було вірусу.

Крім того, дослідники з Університету Майамі виявили, що вірус SARS-CoV-2, який і викликає COVID-19, “все ще присутній у тканинах статевого члена чоловіків, які раніше мали вірус”.

“Наші результати також свідчать про те, що поширена дисфункція ендотеліальних клітин, спричинена інфекцією COVID-19, може сприяти розвитку ЕД”, – підсумували вчені.

Читайте також  Комаровський назвав найпоширеніший симптом COVID-19

Чому цей міф став популярним?
Днями популярна американська співачка і королева хіп-хопу Нікі Мінаж написала у Twitter історію про те, як друг її двоюрідної сестри з Тринідаду втратив потенцію після вакцинації від COVID-19.

“Його яєчка роздулися… Це сталося за кілька тижнів до одруження. Тепер дівчина скасувала весілля”, – написала голлівудська артистка.

Ці слова зіркової антивакцинаторки розсмішили її підписників, серед яких чимало науковців та медиків.

“Хламідіоз є більш вірогідним поясненням. І може також пояснити, чому стосунки друга вашої сестри розпалися закінчилися”, – відповів мікробіолог Флоріан Краммер.

А доктор медичних наук Уче Блексток запропонувала Мінаж особисто зустрітися і провести лекцію про вакцинацію. Ну і додала, що “імпотенція значно частіше виникає через сам COVID, і не було задокументованих випадків імпотенції через вакцину від коронавірусу”.

“Мій друг у Чикаго снідав яйцями, а потім потрапив у автокатастрофу по дорозі на роботу. Тому не їжте яєць, тому що вони спричиняють автомобільні аварії”, – пожартував американський кінорежисер Джеймс Ганн.

Згодом, щоправда, сама співачка написала, що її твіт був сповнений “сарказмом та гумором”. І назвала “тупими” усіх, хто її тролить (а таких людей вже чимало, адже соцмережі прямо зриваються фотожабами на тему “друга сестри Нікі”).

Але зауважимо, що серед 22,6 млн фоловерів Нікі Мінаж (і це лише у Twitter) є багато людей, які розповсюджують фейки про “жахливі наслідки” вакцинації. Тому навіть, якщо пост реперки і носив жартівливий характер, але багато хто розповсюдив його, видаючи за чисту монету.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.