Суд виніс вирок у справі про загибель білоруських туристів на Верховинщині

Суд виніс вирок у справі про загибель білоруських туристів на Верховинщині

Верховинський районний суд виніс вирок водію та організатору поїзки туристів, які загинули у дорожньо-транспортній пригоді.

6 травня 2019 року, обвинувачений приблизно о 10.00, перебуваючи в стані алкогольного сп`яніння, керуючи вантажним бортовим автомобілем марки «ГАЗ-66», дублькабіна, який не пройшов періодичний обов`язковий технічний контроль та призначений для перевезення чотирьох пасажирів виключно у кабіні, попередньо розмістивши в автомобілі 23 пасажири, з яких семеро у кабіні автомобіля, а інших шістнадцять на кузові автомобіля, проявив неуважність під час вибору в установлених межах безпечної швидкості руху, не урахував дорожню обстановку, стан транспортного засобу, внаслідок чого не справився з керуванням автомобіля, автомобіль почав рух назад та перекинувся з берега у русло ріки Чорний Черемош, що протікає ліворуч від цієї ділянки дороги, пишуть Версії з посиланням на Галичину.

Внаслідок ДТП троє туристок загинули, четверо туристів зазнали серйозних травм.

В судовому засіданні обвинувачений водій вину у скоєному визнав частково. Він зазначив, що організацією сплаву не займався і лише виконував вказівки інших осіб. Рухаючись автомобілем ГАЗ-66, він розпочав рух на підйом, де йому назустріч рухався інший автомобіль, який не надав перевагу в русі. Він був вимушений загальмувати, хотів переключити передачу на нижчу, однак не зміг її включити, автомобіль став котитися заднім ходом, передні колеса відірвалися від землі. Він намагався стримати автомобіль, однак заднє ліве колесо, наїхало на прогнилу колоду, яка виконувала функцію відбійника з лівої сторони дороги. Колесо автомобіля провалилося в прірву, після чого сам автомобіль один єдиний раз перевернувшись, впав кабіною вниз в русло ріки. Дуже швидко, через розбиті вікна, кабіна наповнилася водою, двері кабіни внаслідок деформації при падінні не відкривалися. Однак, він згрупувався та за якимсь разом зміг вибити двері зі своєї сторони. Після цього, він та інші пасажири, за винятком трьох осіб, змогли вибратися з кабіни. Потім, він доплив до берега та повернувся на територію бази відпочинку, де йому надавали в приміщенні холу першу медичну допомогу від отриманих ушкоджень. Також, хтось йому давав гарячий напій, можливо алкогольний.

Читайте також  У Франківську "ельдорадівський стрілець" просив суд відпустити його під домашній арешт

Водій зазначив, що він себе визнає винним в тому, що сів за кермо перевантаженого автомобіля внаслідок чого не впорався з керуванням, та з його вини відбулася дорожньо-транспортна пригода. В той же час, не вбачає в свої діях порушень правил безпеки дорожнього руху, він їхав з дотриманням правил дорожнього руху, а місцевість, по якій він проїжджав внаслідок відсутності асфальтного покриття та дорожніх знаків, не можна назвати дорогою. Також, він заперечив факт керування в стані алкогольного сп`яніння, оскільки керував тверезим, а тому просить вказану обставину виключити з його обвинувачення. Разом з тим, розкаюється, що з його вини відбулася пригода, за це згідний понести покарання. Крім цього, визнав заявлені до нього цивільні позови. В частині обґрунтованості заявлених розмірів покладається на розсуд суду.

В судовому засіданні інший обвинувачений (організатор сплаву) вину у скоєному не визнав. Суду показав, що він та його друзі більше 15 років займається рафтингом, є головою федерації рафтингу. На території с.Бистрець, на власній земельній ділянці, він будує відпочинкову базу. Її будівництво не завершене, однак, на протязі півтора року до подій, база уже діє, на ній приймалися відпочиваючі, надавалися послуги проживання, харчування, доставки на сплав, видача відповідного спорядження. За його словами, водій появився на території бази на початку квітня 2019 року, куди був запрошений в допомогу ще одному працівникові. Визнав, що перебуваючи на базі той виконував різні його розпорядження, допомагав по господарству на базі, з його відома перевозив людей. При цьому зазначив, що саме він давав інструкцію з приводу того, коли і як користуватися транспортним засобом ГАЗ-66. За це він йому жодної винагороди не платив, дозволяв жити та харчуватися. Не платив він коштів і іншим особам, які перебували на базі.

Читайте також  Чоловіка, який користувався російськими соцмережами, засудили до 6 років позбавлення волі

Туристка з Білорусі повідомила, що вона передала чоловікові (організатору з білоруського боку) 150 доларів, які включали в себе вартість проживання в Україні, переїзд, а також зайняття рафтингом. Вона підтвердила, що саме другий обвинувачений (голова федерації рафтингу) вирішував питання їхнього проживання, харчування та усіх умов проведення рафтингу. Інший турист повідомив, що заплатив за поїздку 200 доларів.

Матір однієї із загибли туристок заявила, що більшу відповідальність за загибель її дочки повинен понести організатор рафтингу, а не водій, просила суворого покарання.

Суд визнав водія винним і призначив покарання у виді позбавлення волі строком на 9 (дев`ять) років, з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк 3 (три) роки. Також суд визнав винним організатора сплаву у виді позбавлення волі строком на 3 (три) роки. Крім того, суд частково задовольнив цивільні позови потерпілих.

Вирок виніс суддя Андрій Бучинський.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.