Відомий забудовник, директор “Вертикалі” та “Першого віконного заводу” Олег Лєпєнін заявив про власне банкрутство

Відомий забудовник, директор “Вертикалі” та “Першого віконного заводу” Олег Лєпєнін заявив про власне банкрутство

Івано-франківський бізнесмен, один із співзасновників будівельної фірми “Екстім” (згодом — “Передмістя 2000”), директор будівельної компанії “Вертикаль” та ТОВ “Перший віконний завод” Олег Лєпенін оголосив себе банкрутом, інформує Правда іф.

Про це стало відомо з ухвали Господарського суду Івано-Франківської області, опублікованої в державному реєстрі, про відкриття щодо нього провадження у справі про неплатоспроможність.

Сума, яку заборгував відомий забудовник, приголомшує — майже 33 мільйони гривень. “Відповідно до конкретизованого списку кредиторів загальна сума заборгованості боржника – фізичної особи Лєпєніна О.С., строк виконання якої настав перед кредитором – ТОВ “ФК “Левірідж” складає 32 926 311 грн 20 коп”, – йдеться в ухвалі суду.

Історія цього боргу розпочалася ще 15 років тому, у 2006-2007 роках, і сягає своїм корінням діяльності будівельної фірми “Екстім”, в якій Олег Лєпєнін був на той час співзасновником та комерційним директором. ТОВ “Екстім”, яке згодом було перейменовано в ТОВ “Передмістя 2000”, уклало тоді кредитні угоди з Акціонерним комерційним інноваційним банком “УкрСиббанк”, в яких Лєпєнін фігурував як поручитель.

У зв’язку з неповерненням кредитних коштів, ПАТ “УкрСиббанк” звернулось до Господарського суду Івано-Франківської області із позовною заявою до товариства з обмеженою відповідальністю “Фірма “Екстім”. Судовий розгляд завершився десять років тому — 25 липня 2011 року суд ухвалив стягнути з Лєпєніна, як поручителя на користь ПАТ “УкрСиббанк” борг у розмірі майже 22 мільйони (21 844 465,74 грн).

Оскільки кошти від фірми-боржника так і не надійшли у 2014 році банк подав позов до Вищого спеціалізованого суду на поручителя — Олега Лєпєніна. І в цьому випадку суд теж визнав справедливими вимоги кредиторів та 14 травня 2014 року ухвалив стягнути з Олега Лєпєніна на користь ПАТ «УкрСиббанк» заборгованість за кредитними договорами від 28 грудня 2006 року та від 23 березня 2007 року у розмірі 21 844 465 грн 74 коп.

Читайте також  У Івано-Франківську хочуть заборонити використання поліетиленових пакетів

Після того, як банкіри втомилися “вибивати” проблемну заборгованість, до суду звернулася із заявою про заміну сторони виконавчого провадження фінансова компанія “Леверідж”. У червні 2016 року ухвалою Івано-Франківського міського суду сторону стягувача було замінено з ПАТ «УкрСиббанк» на ТОВ «ФК «Леверідж».

За той час, поки тривала судова тяганина, сума боргу Олега Лєпіна, як поручителя за кредит заснованої ним будівельної фірми, продовжувала неухильно зростати. Фінансова компанія “Леверідж” звернулася до суду з вимогою відшкодувати інфляційні витрати у розмірі майже 6 мльйонів (5 788 783 грн 22 коп), трьох відсотків річних та основної винагороди приватного виконавця. Вимоги кредитора підтримав Бабушкінський районний суд міста Дніпропетровська.

Відповідно до опублікованих в ухвалі Господарського суду даних із довідок виконавчої служби та приватного виконавця у ході проведення виконавчих дій станом на червень 2021 року з боржника було стягнуто всього 12 тисяч 260 гривень 63 копійки за одним із проваджень та 52 тисячі 635 гривень 13 копійок — за іншим.

Олег Лєпін тим часом займався не поверненням боргів, а визнанням банкрутом заснованого ним підприємства, сподіваючись, очевидно, в такий спосіб відкараскатися від боргу, списавши його на ліквідовану фірму.

У червні 2020 року ТОВ “Передмістя 2000” припинило свою державну реєстрацію у зв’язку із визнанням її банкрутом. Але такий маневр не допоміг.

Як зазначено в ухвалі Господарського суду, згідно чинного законодавства, ліквідація боржника-юридичної особи не припиняє поруку, якщо раніше кредитор звернувся до суду з позовом до поручителя у зв’язку з порушенням зобов’язання.

“З огляду на викладене, грошове зобов’язання Лєпєніна О.С. перед ТОВ “ФК “Леверідж” через ліквідацію боржника не припинилося, у зв’язку з наявністю судових рішень про стягнення коштів з нього як поручителя на користь ТОВ “ФК “Леверідж”, – сказано у судовому документі.

Читайте також  В Івано-Франківську у міському парку встановили дерев'яні лежаки (фото)

Для того, щоб не повертати борг, відомому забудовнику не залишилося нічого іншого як оголосити банкрутом самого себе як фізичну особу. Судячи із наданих суду документів за час своєї бізнесової діяльності Олег Лєпєнін ні до чого, як то кажуть, не доробився.

Свою діяльність як фізична-особа підприємець, яку він проводив з вересня 2005 року, забудовник припинив ще два роки тому за власним рішенням.

За наданими до суду даними, на цей момент Олег Лєпєнін перебуває в трудових відносинах з ТОВ “Інвестиційно-будівельна компанія “Вертикаль” (власником вказаний його батько — Святостав Лєпєнін), де він працює директором, та ТОВ “Перший віконний завод плюс” (власник знову ж таки — батько, Олег Лєпєнін — директор).

Відповідно до поданих декларацій у 2018 році він отримав дохід в розмірі всього 32 800 гривень, у 2019 році – 182 000 грн., у 2020 році -121 110 грн, не має у власності нерухомого майна, транспортних засобів, не має вкладів у банках, готівкових коштів та інших цінностей.

В декларації Лєпєнін О.С. вказав, що протягом року до дня подання заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність ним не було вчинено жодних правочинів щодо нерухомого майна, цінних паперів, часток у статутному капіталі, транспортних засобів та угод на суму не менш інж 30 розмірів мінімальної заробітної плати.

Серед активів Олега Лєпєніна рахується тільки трохи більше 3% частки статутного капіталу ТОВ “Кветтер”, номінальна вартість якої 54 451 грн. На рахунках в “ОТП банку” у відомого забудовника — суцільні нулі, лише 319 гривень — на картці.

Ухвалою Господарського суду Івано-Франківської області від 27 липня 2021 року щодо Олега Лєпєніна відкрито провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи. Керуючий реструктаризації боргу повинен провести інвентаризацію майна боржника та визначити його вартість.

Читайте також  З 1 листопада франківці можуть отримати лист до святого Миколая від дітей-сиріт

Судове засідання у цій справі призначено на 13 вересня цього року.

До слова, після цієї публікації у ЗМІ, на офіційній сторінці компанії “Вертикаль” з’явилась заява про те, що банкрутство їхнього діючого та багаторічного директора Олега Лєпєніна “не стосується діяльності” компанії.

Є і будемо лідерами ринку. Будуємо дім вашої гордості

Шановні Клієнти/Партнери/Колеги, інформація про ініціювання справи про неплатоспроможність фізичної особи Олега Лєпєніна – це офіційна інформація, яка була оприлюднена 27.07.2021 року Господарським судом Івано-Франківської області.
Вирішення цього питання не стосується діяльності успішних компаній Вертикаль та Перший Віконний Завод.
Компанії Вертикаль та Перший Віконний Завод є лідерами будівельного ринку міста та області, не мають жодного відношення до будівельних компаній «Екстім» та «Передмістя 2000».
Уся інформація є доступною на офіційних державних ресурсах.
ТОВ «ІБК «Вертикаль» – компанія працює на ринку більше 10 років і понад 2 000 клієнтів – власники квартир у житлових комплексах БК Вертикаль.
Здано в експлуатацію понад 120 000 метрів квадратних. В активному будівництві – 5 житлових комплексів комфорт-, бізнес- та еліткласу.
ТОВ «Перший Віконний Завод» – компанія працює на ринку більше 20 років і понад 10 000 клієнтів по Україні користуються якісними віконними та дверними конструкціями Івано-Франківського виробника.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.