Яка вакцина захищає від Дельти, навіщо і кому потрібне третє щеплення: лікар з Ізраїлю дав пояснення

Третя доза вакцини від коронавірусу, яку почали застосовувати в Ізраїлі та деяких інших країнах, допоможе істотно скоротити кількість важких хворих. І хоча щеплені продовжують заражатися COVID-19 через мутації вірусу, але в переважній більшості випадків вакцина рятує від найгіршого сценарію розвитку хвороби.

Яка вакцина захищає від Дельти, навіщо і кому потрібне третє щеплення: лікар з Ізраїлю дав пояснення

Про це в ексклюзивному бліцінтерв’ю OBOZREVATEL розповів лікар-анестезіолог, відповідальний за клінічні дослідження препаратів від COVID-19 і постковідних уражень в одній з ізраїльських компаній Борис Бриль. За його словами, не всі вакцини однаково ефективні проти нових штамів, але є дві, які справляються з цим завданням краще. І загалом, побічні ефекти від щеплення сильно перебільшені.

Третя доза вакцини: коли і навіщо вона потрібна
В Ізраїлі спостерігається зростання кількості підтверджених випадків коронавірусу, тобто позитивних ПЛР-тестів (4033. – Ред.). Але, на щастя, зростання кількості хворих, тобто тих, у кого є симптоми, залишається дуже низьким. Кількість важких випадків є досить малою, що означає, що вакцина працює. На жаль, не настільки ефективно, як хотілося б, але працює.

За словами лікаря, у них досі нічого не закрито на карантин, хоча в країні багато людей похилого віку і велика щільність населення. Не можна сказати, що всі суворо дотримуються санітарних правил. Маски, звичайно, носять, але не так, як у тій же Японії. І незважаючи на це, зростання захворюваності невелике.

Згідно з науковою роботою, опублікованою в журналі Nature, потреби в бустерній вакцинації, в третій дозі вакцини немає – вона не знижує ризику розвитку захворюваності. Водночас зараз ведуться більш розлогі дослідження, що спрямовані на вивчення не так загалом передачі вірусу, як зниження тяжкості захворювання, його симптоматичного перебігу.

На сьогодні в Ізраїлі третьою дозою щеплено близько 15% дорослого населення. Думаю, за 2 тижні ми отримаємо дуже хороші результати. Очікуваний ефект – зниження кількості підтверджених заражень, позитивних ПЛР-тестів і ще більше зниження важких хворих.

Читайте також  Вакцина від коронавірусу вже є! У Китаї зробили несподівану заяву. Світ радіє

Лікар-нестезіолог Борис Бриль.

Якою вакциною робити третє щеплення?
Третє щеплення можна робити іншою вакциною, ніж та, якою були зроблені два попередні. Є наукові дослідження, які показують, що це допустимо.

Чому бустерна вакцинація проводиться не менш ніж через 5 місяців після основної? Тому що перші 5 місяців у більшої частини щеплених захист на максимальному рівні.

Але є і ложка дьогтю. З появою нових мутацій ці терміни скорочуються. Ми бачимо випадки зараження після вакцинації. Тому я сподіваюся, що будуть випускатися нові вакцини, більш ефективні проти нових штамів.

Чому коронавірусом заражаються щеплені?
Люди, які отримали щеплення від коронавірусу, можуть хворіти на COVID-19, тому що з’явилися нові штами і тому що вакцини не захищають на 100%. Але не забувайте, що вони хворіють набагато легше, ніж нещеплені. Наприклад, якщо взяти населення віком до 40 років, то ми майже не побачимо щеплених хворих, тим більше важко хворих.

Якщо у невакцинованої людини у віці 80 років шанс померти від коронавірусу становить 80%, то у вакцинованої він становить близько 5%. Погодьтеся, це суттєво.

Яка вакцина найефективніша проти Дельта-штаму
На сьогодні Moderna показала найкращі результати. Але з обережною упевненістю я можу припускати, що вакцини типу SinoVac, засновані на вбитому вірусі, можуть виявитися ще більш ефективними. Тому що у випадку з Moderna і Pfizer ми маємо антитіла тільки проти білка або частини білка, а тут ми маємо повний набір всіх складових коронавірусу. Але повторюся, дослідження покажуть, наскільки мої припущення вірні.

Побічні ефекти від вакцин дуже перебільшені
Школою Гарварда було зроблено велике дослідження на тему побічних ефектів від вакцини Pfizer – вивчено 1,7 мільйона вакцинованих. Воно було опубліковане в The New England Journal of Medicine. Дослідження показало, що побічні ефекти мінімальні порівняно з ризиками ускладнення коронавірусу в нещеплених людей. Зокрема:

Читайте також  Магнітні бурі в грудні 2019 року: у які дні вплив буде найсильнішим

Кількість випадків міокардиту – 7 на 100 тисяч осіб. Більшість із них припадає на молодих людей у віці від 20 до 30 років.

Оперізуючий лишай виник у 16 випадках на 100 тисяч вакцинованих.

Збільшення лімфатичних вузлів – 78 випадків на 100 тисяч осіб.

Апендицит – 25 випадків на 100 тисяч осіб. Вакциною він був викликаний у 5 випадках.

Тромбози – побічних ефектів не зафіксовано.

Якщо порівняти, наприклад, статистику з міокардиту серед людей, що захворіли, то вона становить 11 випадків на 100 тисяч населення, тобто на 30% більше, ніж у вакцинованих. Притому тяжкість перебігу захворювання в рази більша.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.