Хатія прийняла рішення звільнитися після розмови з президентом про акції протесту

“Країні” стала відоме підгрунтя відходу у відставку Деканоїдзе з поста глави Національної поліції.

Хатія Деканоїдзе пішла з посади глави Нацполіціі  в рамках пристойності. Хатія на спеціально на скликаній прес-конференції відзвітувала про досягнення і сказала, що виконала свою місію, а міністр внутрішніх справ Арсен Аваков подякував їй завиконану роботу.

79_main

Втім, вже навіть на прес-конференції все пішло не так уже й гладко. Наприклад, Деканоїдзе сказала, що, на її думку, перший заступник голови Нацполіціі Вадим Троян не годиться на посаду її наступника, так як не є політично незалежним. Однак, буквально відразу ж, Аваков заявив, що саме Троян і стане в.о. керівника НП після відходу Хатіі.

“Країна” зібрала інформацію про те, чим насправді була викликана відставка Хатіі Деканоїдзе і які будуть її наслідки.

1. Пішла у відставку через протести. Намічається щось недобре.

За даними джерел “Країни”, остаточне рішення йти зі своєї посади Хатія прийняла в п’ятницю, після того як президент Петро Порошенко викликав її на позапланову зустріч . За нашими даними йшлося про наступаючі акції протесту. Подробиці невідомі, але Хатія вже тоді повідомила найближчому своєму оточенню про відставку.

Що саме міг сказати їй президент? Не секрет, що українська влада вже оголосила прийдешні акції протесту підступами Кремля. Більш того, за даними сайту “Кореспондент” , вже створений спеціальний штаб для боротьби з “третім Майданом” на чолі з Олександром Турчиновим. Причому, в числі планованих заходів, силовий розгін акцій протесту і введення воєнного стану. І хоча у Турчинова цю інформацію оперативно спростували, але, за деякими непрямими ознаками, можна судити, що диму без вогню не буває. Так, глава столичної поліції Крищенко вже заявив, що Хрещатик буде перекритий з 15 листопада через загрозу терактів.

Читайте також  Киянкa: Шyкaлa я poбoтy. Пiшлa нa cпiвбeciдy. Жiнкa з вiддiлy кaдpiв питaє в мeнe: – “А ви дaвнo живьoтє в Кiєвє”

У такій ситуації саме Нацполіція повинна була бути на вістрі всіх акцій проти мітингувальників. У тому числі і в разі розгону протестів. Що Деканоїдзе могло не сподобатися. “Хатія не захотіла брати участь у можливій силовий зачистці”, – сказав “Країні” один з представників силових структур.

Про схожу версію її відходу говорить і радник Авакова Ілля Ківа. “Всі розуміють, що в Україні можливий сценарій розхитування внутрішньої ситуації в країні – для дестабілізації і створення умов для повалення влади. При таких розкладах керівництво Нацполіціі і Нацгвардії буде відповідальне за будь-який результат цієї ситуації. Щоб не нести відповідальності, а в наслідок мати можливість повноцінно критикувати своїх наступників, вона і йде “, – сказав Ківа” Країні “.

2. Грузини йдуть всім табором

Ще однією причиною відставки, за даними “Країни”, є приналежність Хатіі до грузинської команді Саакашвілі. Так як йде її лідер (причому йде в жорстку опозицію до президента), то, відповідно, йдуть і ті люди, які прийшли разом з ним.

При цьому, джерела кажуть, що Хатія могла б і залишитися на своєму посту, так як встановила непоганий контакт з президентом. Але саме загроза масштабних акцій протесту, в яких, цілком можливо, візьме участь Саакашвілі, спонукала її прийняти рішення про відставку. Особливо після того як стало зрозуміло, що поліція може отримати наказ на їх силовий розгін.

“Хатія завжди була і буде частиною команди Саакашвілі, який, як очевидно, йде в глибоку опозицію до влади, – каже Ілля Ківа. – Оскільки міністерство внутрішніх справ – частина провладної системи, Саакашвілі не може розвернутися зі своєю критикою на повну, він не може проїжджати по МВС, оскільки її соратниця очолює ключове структурний підрозділ. При цьому ми всі пам’ятаємо про давній конфлікт Саакашвілі з Аваковим, і розумієте, як у екс-губернатора язик свербить.

Читайте також  ТЕРМІНОВО: Порошенко готує гучну відставку

3. Аваков посилить вплив на поліцію

Новий глава в.о. поліції Вадим Троян є близькою Авакову людиною. У той час як Хатія була з міністром внутрішніх справ в натягнутих відносинах і, скоріше, орієнтувалася на Порошенка. За допомогою Деканоїдзе глава держави балансував вплив Авакова на систему внутрішніх справ.

При цьому, нового главу Нацполіціі повинен призначити Кабмін, де більшість у Петра Порошенка і, природно, Аваков не зможе протягнути через уряд кандидатуру Трояна або будь-якого іншого свою людину. Відповідно, за даними наших джерел в МВС, Аваков буде зацікавлений максимально відтягувати призначення нового глави НП, щоб якомога довше цей пост займав Троян.

З урахуванням складної внутрішньополітичної ситуації, не факт, що нового начальника НП знайдуть досить швидко. А значить, Аваков може скористатися цим часом, щоб посилити свій контроль над поліцейською структурою. Що в наш непевний час буде для нього далеко не зайвим.

4. Кінець реформ

Відставка Хатіі матиме ще один важливий наслідок. Фактично будуть зупинені подальші реформи в системі МВС. З одного боку на це є об’єктивні причини – різке зростання злочинності, яке в суспільній свідомості пов’язаний з невдалими реформами і масовим виходом професіоналів з органів внутрішніх справ.

Але з іншого боку, є причини суб’єктивні. Реформи  проводилися тому, що під них давали гроші міжнародні донори. Спочатку їх основним модератором була колишній заступник глави МВС Ека Згуладзе. Після її відставки, “останньою надією прогресивних сил” вважалася Хатія Деканоїдзе.

У той же час, на наступний рік перспективи отримання цієї допомоги і до недавніх пір були вельми туманні, а після відходу Хатіі, вони тим більше не будуть отримані.

Навряд чи донори будуть давати гроші  Вадиму Трояну, про якого західні ЗМІ писали як про людину з неонацистськими поглядами , обурюючись тому, що він отримує відповідальні посади в системі МВС.

Читайте також  Звільнення Авакова з посади глави МВС: Зеленський назвав умови

А якщо не буде грошей, то не буде і реформ. Так як для Авакова і Порошенка, які звикли мати справу з кадрами старої міліцейської школи, їх зміст (у відсутності фінансування) абсолютно незрозумілий.

Ймовірне повернення в МВС Василя Паскала , раніше люструвати міліцейського генерала, який обіймав високі пости ще за часів Януковича, стане символом нового тренда. Причому, швидше за все, Паскал стане далеко не єдиним символом.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.