Що буде з цінами восени: як здорожчають продукти, комунальні послуги та паливо

Вже від вересня українцям варто “готувати гаманці” до підвищення цін.

Вартість багатьох товарів і послуг почала “бити по бюджету”. До прикладу, цукор за останній рік здорожчав на рекордні 83,5%, соняшникова олія – на 79%, яйця – на 33%, газ – на 164,5%.

За даними Мінфіну, у липні річна інфляція прискорилася від 9,5% до 10,2%, чого не спостерігалося від 2018 року. Але тиск цін на гаманці українців виявився куди більшим.

Українцям варто готуватися до того, що ціни на товари та послуги продовжать зростати, вважають експерти. У переліку товарів, які, швидше за все, дорожчатимуть восени, чимало продуктових позицій.

Які продукти харчування здорожчають восени
Хліб. Продукт і надалі зростатиме в ціні – орієнтовно на 1,5% на місяць. Такий прогноз зробив голова Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. Це незважаючи на те, що цього сезону Україна збере рекордний урожай зерна – понад 70 млн тонн. Валовий збір зернових вже майже на 15% більше, ніж минулого року, а жнива ще йде. За даними Держстату, хліб – у списку лідерів за подорожчанням у 2021 році. Від вересня, як кажуть експерти, цінники вийдуть на новий виток. Головна причина подорожчання — зростання тарифів на електроенергію для підприємств.

М’ясо. Очікується, що продукція здорожчає на 5−10%. Розгін цінників вже почався. У липні м’ясо великої рогатої худоби і курятина подорожчали, порівнюючи з попереднім місяцем, на 3%. Причини – ті ж комунальні послуги (в тваринництві використовується багато води і електроенергії) та корми.

Яйця. З тієї ж причини (вартість комунальних послуг і корми) можуть подорожчати яйця. У поточному році ціни на них зашкалюють, хоча в останні місяці були “знижки” – яйця здешевшали від 36−38 гривень до 28−30 гривень за десяток. Але від осені цінники можуть знову повернутися до квітневого рівня – 38 гривень за десяток.

Читайте також  Одеситка поскаржилася на те, що з неї зажадали 4000 гривень при вступі дитини в перший клас

Що очікувати від цін на автомобільне паливо
Влітку вартість автомобільного газу піднялася вище 17 гривень за літр, а на деяких заправках наближається до 18 гривень. Експерти вважають, що цінники можуть розігнатися до рекордних позначок в 19−20 гривень за літр.

Причин декілька. По-перше, зараз зашкалюють світові цінники на скраплений газ, що пов’язано зі стрибком цін на нафту. Сегмент скрапленого газу реагує на нафтові котирування, а так як останні наближалися до 80 доларів за барель, дорожчав і скраплений газ.

У серпні поставки автогазу зростають, зокрема за рахунок морських партій. Але ресурс надходить дорожчий. Тому запас подорожчання на вересень — ще, мінімум, 1 гривня на літрі.

За підрахунками Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, до кінця серпня вартість бензину А-95 на заправках не може бути вищою за 31,67 грн за літр, дизеля — 28,64 грн за літр. Якими будуть цінники у вересні — багато в чому залежить від світової кон’юнктури, цін на нафту (вони, в свою чергу, чутливо реагують на ситуацію із пандемією) і курсу долара.

Ціни на комунальні послуги: прогноз
Головна загроза для “платіжок” – висока вартість газу. У Європі цінники на нього вже перевалили за рекордні 580 доларів за тисячу кубів, а на Українській енергетичній біржі на вересень з’явилися партії за 20 гривень за куб. Втім, цінники на сам газ для побутових споживачів захищені. Для українців діють річні тарифи, за якими у більшості постачальників ціна не перевищує 8 гривень за куб (без доставки). Також 7,42 гривень за куб “Нафтогаз” запропонував виробникам тепла для населення.

Що стосується електроенергії для населення, якій теж пророкували подорожчання, то тут, навпаки, будуть знижки. 1 вересня Кабмін залишив тариф на електроенергію без змін на рівні 1,68 гривні за кіловат-годину. Але це буде останній місяць з одним фіксованим тарифом для всього населення. У жовтні ціна електроенергії зменшиться для більшості українців.

Читайте також  “України не буде за 5 років”: екс-спікер Ради зробив скандальну заяву. Просто немислимо!

Слід очікувати появу іншого тарифу. Таким чином ті, хто:

споживають менш як 250 кіловат-годин на місяць, платитимуть за тарифом 1,44 гривні за кіловат-годину.
споживають понад 250 кіловат-годин, платитимуть як і раніше,1,68 гривні.
Але варто зазначити, що в Україні скасували заборону відключати від постачання комунальних послуг громадян, що мають борги. Водночас, якщо в Україні введуть обмеження “червоного” рівня, заборона відключати споживачів комунальних послуг у разі наявності заборгованості діятиме. Але тільки на період дії “червоного” рівня і протягом 30 днів після його скасування.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.