Лідер талібів після 20 років вигнання повернувся до Афганістану і може стати новим главою країни – ЗМІ

Мулла Абдул Гані Барадар є головним переговорником талібів.

Таліби, які захопили Афганістан і мають намір сформувати свій “уряд”, назвали нового “лідера” країни. Ним може стати мулла Абдул Гані Барадар, який є керівником політичного офісу “Талібану” в Досі і головним переговорником талібів.

Про це пише The Washington Post.

Видання пише, що Барадар приїхав зі свого офісу в Досі до Кандагара. Через 20 років після вигнання бойовик приїхав у супроводі кортежу з білих позашляховиків. Його зустріли тисячі афганців. Деякі з них вітали талібів, інші просто дивилися вперед, завмерши на місці.

“Протягом багатьох років політичні лідери “Талібану” були примарами, невидимими стратегами могутнього повстанського руху, а тепер тут був конвой з Абдул Гані Барадара”, – сказано в повідомленні.

Колишній німецький дипломат і фахівець з Афганістану, співзасновник науково-дослідного центру Afghanistan analysts network Томас Руттіг пояснив, що саме Барадар очолював делегацію талібів під час переговорів з американською владою в Досі в 2020 році і саме він підписав угоду зі США про виведення американських військ.

Він особисто зустрічався з ексдержсекретарем Майком Помпео і продемонстрував себе як противагу “більш радикально налаштованим представникам “Талібану”.

“Я б сказав, що він щось на зразок противаги більш войовничим людям в русі “Талібан”. І добре, що є така людина”, – сказав експерт.

Водночас видання пише, що поки невідомо, чи зможе лідер талібів утримати владу. Крім того, на думку авторів, поки неможливо передбачити курс, якого дотримуватиметься Барадар: публічно він заявляє про підтримку більш ліберальної політики, але у ЗМІ рясніють повідомлення про закриття шкіл для дівчаток.

Як повідомлялося, бойовики руху “Талібан” взяли під свій контроль всю територію Афганістану і захопили всі прикордонні пункти країни, покинути яку поки можливо тільки з аеропорту Кабула, але зараз там припинені всі комерційні рейси.

Читайте також  Пoляки почали навмисно блокyвати тexнікy для нaшиx війcькoвиx. Kидaютьcя яйцями. Cитyaція нa кopдoні зaгocтpюєтьcя. Відео…

Лідери “Талібану” готуються назвати ім’я нового “керівника” Афганістану. Яким може бути “уряд” терористів і хто керує самим “Талібаном”, читайте в матеріалі.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.