Лідер талібів після 20 років вигнання повернувся до Афганістану і може стати новим главою країни – ЗМІ

Мулла Абдул Гані Барадар є головним переговорником талібів.

Таліби, які захопили Афганістан і мають намір сформувати свій “уряд”, назвали нового “лідера” країни. Ним може стати мулла Абдул Гані Барадар, який є керівником політичного офісу “Талібану” в Досі і головним переговорником талібів.

Про це пише The Washington Post.

Видання пише, що Барадар приїхав зі свого офісу в Досі до Кандагара. Через 20 років після вигнання бойовик приїхав у супроводі кортежу з білих позашляховиків. Його зустріли тисячі афганців. Деякі з них вітали талібів, інші просто дивилися вперед, завмерши на місці.

“Протягом багатьох років політичні лідери “Талібану” були примарами, невидимими стратегами могутнього повстанського руху, а тепер тут був конвой з Абдул Гані Барадара”, – сказано в повідомленні.

Колишній німецький дипломат і фахівець з Афганістану, співзасновник науково-дослідного центру Afghanistan analysts network Томас Руттіг пояснив, що саме Барадар очолював делегацію талібів під час переговорів з американською владою в Досі в 2020 році і саме він підписав угоду зі США про виведення американських військ.

Він особисто зустрічався з ексдержсекретарем Майком Помпео і продемонстрував себе як противагу “більш радикально налаштованим представникам “Талібану”.

“Я б сказав, що він щось на зразок противаги більш войовничим людям в русі “Талібан”. І добре, що є така людина”, – сказав експерт.

Водночас видання пише, що поки невідомо, чи зможе лідер талібів утримати владу. Крім того, на думку авторів, поки неможливо передбачити курс, якого дотримуватиметься Барадар: публічно він заявляє про підтримку більш ліберальної політики, але у ЗМІ рясніють повідомлення про закриття шкіл для дівчаток.

Як повідомлялося, бойовики руху “Талібан” взяли під свій контроль всю територію Афганістану і захопили всі прикордонні пункти країни, покинути яку поки можливо тільки з аеропорту Кабула, але зараз там припинені всі комерційні рейси.

Читайте також  Жінка відростила свою бороду після 16 років гоління: "Почуваюся красивою" (фото)

Лідери “Талібану” готуються назвати ім’я нового “керівника” Афганістану. Яким може бути “уряд” терористів і хто керує самим “Талібаном”, читайте в матеріалі.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.