Шкарлет пообіцяв платити по 4000 доларів викладачам: чи реально це і кого хочуть зробити “обраними”

Міністр освіти Сергій Шкарлет заявив, що зарплата 4000 доларів для викладачів стане реальністю. Щоправда, не для всіх, а для співробітників президентського університету, про плани створення якого суспільство дізналося порівняно недавно.

Шкарлет пообіцяв зарплати 4000 доларів для деяких викладачів

Саме такий показник зарплат для вчителів анонсували в команді президента Володимира Зеленського ще під час виборчої кампанії. Тоді експерти поспішили виправдатися, що помилилися в розрахунках. Але от українці таку обіцянку запам’ятали.

Чи не стане помилкою нова обіцянка й чому одних педагогів звільняють, а іншим анонсують багаторазове підвищення зарплат, читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Що відомо?
Як заявляв Шкарлет ще в червневих інтерв’ю, президент особисто наполягає на тому, щоб викладачі президентського університету заробляли на місяць 4 тисячі доларів або євро. Тепер про оклади міністр заявив більш конкретно, але уточнив, вони будуть однаковими не у всіх. Щоб дізнатися детальніше про ситуацію із зарплатами і підтвердити інформацію про 4000 доларів, OBOZREVATEL звернувся до команди Шкарлета, але там у коментарі на цю тему категорично відмовили.

Зарплати іншим українським педагогам, як заявляв міністр, теж піднімуть, але не так радикально. Наприклад, у поточному році повинні провести два підвищення зарплат:

перше відбулося вже 1 січня, тоді оклади виросли на 20%;

друге проведуть у грудні, воно становитиме 9%.

Очевидно, із зарплатами президентського університету вони не зрівняються.

Скільки заробляють в університетах зараз?
Як розповів експерт у сфері освіти, ексдиректор Українського центру оцінювання якості освіти Ігор Лікарчук, ще не так давно в державних навчальних закладах зарплата професора коливалася від 12 до 14 тис. грн. Це фіксовані посадові оклади. У приватних університетах зарплата може бути вищою. Є “бідніші” та “багатші” заклади. Але в деяких викладачі можуть розраховувати на оклади в 1-1,5 тисячі доларів. Звичайно, це немало, але все одно менше, ніж анонсував Шкарлет для президентського університету.

Читайте також  Що ж буде з педагогами які відмовляються від вакцинації

Чи справедливий такий розрив в оплаті праці?
На думку Шкарлета, так. Ось як він пояснив свою позицію в Телеграм-каналі: “Викладати в новому університеті будуть не якісь “щойно народжені” вчені, а наші українські викладачі, які сьогодні працюють у різних університетах країни. Саме вони будуть мати можливість на конкурсній основі стати частиною професійного колективу інноваційного наукового проєкту президента. І критикувати за наміри гарантувати їм високий рівень оплати праці – принаймні дивно”.

Але за словами Лікарчука, висновки про справедливість зарплат зробити поки складно. Адже потрібно зрозуміти, як саме працюватиме новий заклад:

“Якщо цей університет буде фінансуватися не з державного бюджету, а з інших доходів, думаю, це ні в кого не викличе запитань. А якщо це кошти бюджету, це інше питання. Звичайно, можна ухвалити постанову уряду, яка зумовить особливості оплати праці в цьому університеті. Але наскільки це доцільно робити і чи буде це об’єктивно щодо всієї університетської спільноти – тут багато запитань”.

На вчителів чекають проблеми через шкільну реформу
Зарплату 4000 доларів українським педагогам обіцяють не вперше. Ще під час передвиборчої кампанії навесні 2019-го в команді Володимира Зеленського озвучували, що стільки зможуть отримувати вчителі в українських школах. Потім, щоправда, послалися на помилку в підрахунках і від обіцянки відмовилися.

Зважаючи на нову реформу освіти, деякі вчителі не тільки залишаться без підвищення зарплат, а навіть без роботи. Справа в тому, що до 2027-го в Україні планують провести оптимізацію шкіл: на базі деяких будуть створені ліцеї, куди зможуть вступати за конкурсом випускники 9 класів, які планують здобувати вищу освіту у вишах. Ті, хто не хоче або кому не пощастить зі вступом, зможуть продовжити навчання в коледжах (зокрема і в колишніх ПТУ), де отримають знання за останні класи та професію.

Читайте також  Українців кличуть до Чехії на зарплату в 150 тис. грн: кого заберуть

Відповідно до законопроєкту, в ліцеях має бути не менш ніж два класи на паралелі. І в кожному з них повинно бути не менш як 25 учнів. Виняток зроблено лише для шкіл у гірських районах, там може бути тільки один клас. Якщо для міських навчальних закладів це не проблема, то для сільських, районних та інших невеликих населених пунктів – нездійсненне завдання. Стільки учнів у селах просто немає, тому класи не набиратимуть. Через це вчителям залишиться менша кількість робочих годин, тому частину з них доведеться скоротити.

Безумовно, створення інноваційних навчальних закладів із високим рівнем кадрів і зарплат, справа дуже потрібна. Адже щоб розвивати економіку, впроваджувати високі технології, потрібні фахівці відповідного рівня. Але робити такі проєкти необхідно не на шкоду іншим елементам системи освіти в країні. Не тільки один університет в Україні потребує хороших викладачів, а й кожен навчальний заклад.

Якщо одних викладачів залучати високими зарплатами, але не звертати уваги на школи, до них прийдуть непідготовлені абітурієнти. А якщо хороших викладачів не приваблюватимуть й інші виші, то фахівцям президентського університету не буде з ким працювати і де набирати команду. Освіта – це цілісна система, і щоб отримати результат, працювати вона повинна комплексно на одному рівні.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.