Уряд подовжив карантин і режим надзвичайної ситуації: що заборонено

Адаптивний карантин діятиме до 1 жовтня.

Кабінет міністрів вирішив подовжити адаптивний карантин і режим надзвичайної ситуації в Україні до 1 жовтня. Рішення ухвалили під час засідання 11 серпня. До слова, раніше карантин був подовжений до кінця літа – 31 серпня.

ТСН.ua зібрав інформацію про обмеження, які наразі діють на території країни.

Під час адаптивного карантину в Україні діють чотири зони: “червона”, “помаранчева”, “жовта” і “зелена”. Наразі у всіх регіонах діють найменш суворі обмеження “зеленого” рівня. За словами прем’єра Дениса Шмигаля, наразі епідемічна ситуація контрольована, але фахівці починають фіксувати перші негативні тенденції щодо зростання кількості госпіталізацій і важких хворих з COVID.

“Зелена” зона карантину
У всіх регіонах обов’язкова вимога – це дотримання соціальної дистанції та масковий режим в громадському транспорті та публічних місцях.

У “зеленій” зоні діють такі правила:

перевезення пасажирів на місцях для сидіння
проведення масових заходів за участю понад однієї людини на п’ять квадратних метра або з заповненням на дві третини місць,
кінотеатри і установи культури можна заповнювати на 50%,
кафе і ресторани можуть працювати цілодобово.
Через розповсюдження штаму “Дельта” країна посилила правила в’їзду. Наприкінці липня уряд ухвалив рішення про повернення ПЛР-тестування на COVID для всіх невакцинованих людей під час перетину українського кордону. Спрощена система в’їзду буде діяти лише для людей, які вакцинувалися від коронавірусу. Якщо українець має щонайменше одне щеплення, він може уникнути самоізоляції. Іноземцям потрібно – два щеплення.

“Жовта” зона карантину
Вся територія країни повернеться на цей рівень, якщо протягом трьох днів поспіль одна з ознак буде у всій Україні. Зокрема, це кількість виявлених нових випадків COVID-19 на 100 тис. населення за останні 14 днів понад 75 або кількість ПЛР-тестувань та експрес-тестів протягом останніх семи днів на 100 тис. населення менше ніж 300.

Читайте також  Українські слідчі зібрали докази невинуватості засудженого в Італії Марківа. ВІДЕО

На “жовтому” рівні діятимуть такі обмеження:

масковий режим та соціальна дистанція;
відвідування установ соціального захисту, в яких перебувають люди похилого віку, крім тих, що надають послуги кризово,
заповненість кінозалів та залів інших закладів культури понад 50% місць,
проведення масових заходів: не більше 1 людини на 4 квадратних метрів.
“Помаранчева” і “червона” зони карантину
На “помаранчевому” рівні немає обов’язкових додаткових обмежень, але їх може вводити на свій розсуд місцева влада. Він вводиться, якщо завантаження ліжок становить від 50% до 75%, не враховуючи у дитячих та пологових відділеннях. Посилюється карантин на цьому рівні також тоді, коли той чи інший регіон наближається за показниками до “червоного” рівня. Його вводять, коли йдеться про спалах захворюваності.

Окрім посилень, які є на попередніх рівнях, на “червоному” забороняється:

робота закладів громадського харчування, окрім адресної доставки та замовлень на винесення,
робота ТРЦ та інших розважальних закладів, кінотеатрів, театрів тощо,
діяльність закладів розміщення (хостели, туристичні бази тощо), окрім готелів;
робота непродовольчих ринків і магазинів, спортзалів, басейнів і фітнес-центрів,
проведення масових заходів, окрім офіційних спортивних заходів і матчів командних ігрових видів спорту без глядачів.
Тут дозволяється робота банків, АЗС, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів. Крім того, відтепер можуть працювати і заклади освіти. Утім, умова для цього – вакцинація 80% педагогів. Це може стосуватися інших закладів, зокрема, кінотеатрів і театрів, пообіцяв очільник МОЗ Віктор Ляшко.

Нагадаємо, як повідомлялося, всі регіони України станом на 9 червня перейшли до “зеленої” зони карантину. За два дні до цього, 7 червня, Кабінет міністрів послабив карантинні обмеження в Україні: зняли обмеження щодо роботи закладів харчування. Зокрема, кафе, ресторани, інші заклади харчування зможуть працювати без часових обмежень, а також дозволено проведення бенкетів, корпоративів, майстер-класі, публічних подій тощо.

Читайте також  Родичі з-за кордону привезли коронавірус: інфекцію підозрюють у 1-місячного немовляти

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.