“Шосте чуття”. В Івано-Франківському театрі ляльок готують виставу для людей з порушеннями зору

Івано-Франківський академічний обласний театр ляльок імені Марійки Підгірянки готує новий інклюзивний проєкт “Шосте чуття. Вистава театру відчуттів” за підтримки Українського культурного фонду.

Про це в етері Українського радіо Карпати розповіли організатори, передає Фіртка.

Виставу для людей з порушеннями зору в театрі зіграють уперше. Прем’єра експериментальної імерсивної постановки має відбутися 1 жовтня, а приготування до неї в театрі ляльок тривають зараз.

Насамперед вистава — для людей з порушеннями зору, які не можуть побачити звичайну театральну постановку, розповідає керівниця проєкту Тетяна Стефінів:

“До нас приходять слабозорі на пересічні вистави, вони сприймають усе слухом, дехто бачить лише контури, а якщо з’явиться така вистава, і вони будуть знати, що це саме для них, то це добре”.

Глядачеві без порушень зору перед виставою запропонують маску для очей. Кожен глядач матиме актора, який супроводжуватиме його під час постановки.

Таким чином, якщо у звичайній постановці головними здебільшого є актори, то тут її активними учасниками стають глядачі. Їх на одному сеансі може бути три десятки.

Відчути виставу люди зможуть за допомогою слуху, нюху, смаку і дотику. Літературним матеріалом для інклюзивного проєкту “Шосте чуття. Вистава театру відчуттів” є книга львівської письменниці Катерини Міхаліциної “Хто росте в саду”.

Основне завдання акторів – творити невізуальні образи так, щоб були залучені всі інші сенсорні засоби.

Під час підготовки вистави першими глядачами були діти, – розповідає актриса Івано-Франківського академічного обласного театру ляльок ім. Марійки Підгірянки Оксана Заставна.

“Просто від них (дітей – ред.) йшла така енергія, такий фідбек, що ми, актори, були дуже заряджені. Вони сиділи і казали: “А як вони це роблять? А як цей дощ? А як там їжачок побіг? Я чую запах горіха! Я чую, як падає листя!” Нам було настільки цікаво – ми перед тим мали завдання: назбирати сухе листя, принести сушені гриби, горіхи, щоб глядач міг відчути пору року – осінь, наприклад”, — ділиться акторка.

Читайте також  На Прикарпатті СБУ викрила на хабарі керівника філії держпідприємства у транспортній сфері

У липні режисерка постановки Катерина Лук’яненко провела для акторів тренінги, щоб ті мали змогу відчути, як це – бути незрячим і сприймати світ по-іншому. З пов’язками на очах актори вийшли зі стін театру на вулиці міста, у парк імені Т. Шевченка. За словами організаторів, це новий досвід, який допоможе створити театр відчуттів для глядача і з глядачем.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.