В Україні хочуть скоротити робочий тиждень до чотирьох днів

В Україні понад 70% роботодавців готові як експеримент перейти на 4-денний робочий тиждень. Такі дані опитування роботодавців сайту Jooble. Раніше експерименти зі зменшення робочого часу вже провели низка іноземних і деякі українські компанії. Багато з них відзначили позитивний ефект нововведення.

Чи підійде 4-денний графік для всіх працівників і коли подібна ініціатива може бути впроваджена на державному рівні в Україні – дізнавався OBOZREVATEL.

У чому переваги ідеї?

Сенс 4-денного робочого тижня в тому, щоб дозволити працівникам більше часу витратити на особисті справи і відновлення сил. За задумом, це має допомогти їм в інші дні працювати більш ефективно і витрачати менше часу на виконання завдань. При цьому, від зменшення кількості робочого часу заробітна плата падати не повинна.

«Цей експеримент дуже хороший для людей розумової праці: для програмістів, дизайнерів, журналістів, – говорить експерт ринку праці Сергій Марченко. – Дійсно, розвантаження голови на один додатковий день може різко збільшити продуктивність. У деяких випадках – навіть у рази».

Це підтверджує експеримент, який у серпні 2019-го провели Microsoft Japan. Протягом місяця їхні співробітники працювали лише 4 дні на тиждень. Як відзначили в компанії, продуктивність їхньої праці збільшилася майже на 40%, порівняно із серпнем 2018-го.

Український ринок також не залишається осторонь тренду. У вересні 2019-го додатковий вихідний у п’ятницю ввели для своїх співробітників в IT-компанії Brighta і загалом відзначили успішність такої ідеї.

Подібні нововведення практикують не тільки окремі компанії. В Ісландії експеримент зі скороченням робочого тижня провели навіть на державному рівні. Дослідження тривали з 2014-го по 2019 рік і охопили приблизно 1% працівників в їхній країні. За підсумками експериментів, скорочення робочого тижня не призвело до падіння продуктивності праці або переробок. Навпаки, працівники більш ефективно планували свій час. Завдяки цьому експерименту робочий час на постійній основі скоротили для 86% співробітників у країні.

Читайте також  Уряд скорочує кількість митниць з 26 до 16 – Нефьодов

Подібний проєкт уже цієї осені планують почати в Іспанії, і триватиме він три роки.

У чому недоліки 4-денки?

Варто розуміти, що далеко не в усіх сферах можна зробити стільки ж роботи за 4 дні, скільки за 5. Якщо ми говоримо про такі види діяльності, як IT, за рахунок збільшення ефективності праці дійсно можна скоротити час, який витрачається на виконання завдань.

Але якщо це робота з людьми, наприклад, медицина, то ця схема буде давати збій. Лікар може скоротити час роботи з пацієнтом і прийняти більше людей за менше годин. Але від цього якість огляду не підвищиться, а навпаки буде страждати.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.