Підозрювані в корупції свободівці Василь Скиданчук і Віктор Синишин – люди тижня за версією “Репортера”

В своїй щотжневій рубриці “Людина тижня” цього тижня «Репортер» відзначає двох депутатів Івано-Франківської міської ради, яких підозрюють у корупції та які третій місяць ховаються від Феміди за відрядженнями, – Василя Скиданчука та Віктора Синишина.

01-1

Не з’явилися до суду Скиданчук та Синишин і цього тижня — поїхали до Тернополя на семінар.

У серпні цього року на депутатів міської ради від ВО «Свобода» прокуратура Івано-Франківська склала та скерувала до суду адміністративні протоколи за ст. 172-7 КУпАП — порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів. Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу від десяти до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За даними прокуратури, працюючи у КП “ЄРЦ”, чоловіки укладали договори між цим підприємством і власними фірмами.

Так, Василь Скиданчук, інженер КП “ЄРЦ”, був співзасновником ТОВ “Галичина-ІВ”. Віктор Синишин, який до травня цього року теж працював у КП “ЄРЦ” інженером відділу експлуатації, а зараз очолює КП “Івано-Франківськміськсвітло”, був засновником ТОВ “Станіслав-ІФ”. Майже за рік між КП “ЄРЦ”, ТОВ “Галичина-ІВ” і КП “Станіслав-ІФ” уклали понад 40 договорів на проведення ремонтних робіт. Сума склала понад 600 тис грн.

Слухати справи в суді почали ще в середині серпня. Тоді обоє заявили, що своєї вини не визнають і сподіваються на справедливий суд. Та далі першого засідання справа не пішла.

Спершу майже місяць розгляд справи Скиданчука переносили через стан його здоров’я. Тоді провідати депутата в лікарні пішли журналісти. Медсестри заледве знайшли «хворого» в реєстраційному журналі, а в палаті чоловік був у звичайних штанах, сорочці та взутий у туфлі. Вилікувавшись, Скиданчук почав старанно вчитись — чотири рази засідання переносили через його відрядження то до Чернівців, то до Львова, то до Одеси, то до Тернополя.

Читайте також  Ухилянтам приготуватися: Спершу до України будуть повертати топкорупціонерів — міністр юстиції

Аналогічна ситуація зі справою Синишина. Щоразу, коли в суді заплановане засідання, міський голова Руслан Марцінків відправляє комунальника у відрядження на тренінги, семінари чи майстер-класи.

Виглядає, що розгляд справ свідомо затягують до закінчення строку накладання адміністративних стягнень. Згідно зі ст. 38 КУпАП, адміністративне стягнення за вчинення корупційного правопорушення може бути накладено протягом трьох місяців з дня виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення. Тобто в середині листопада справи проти депутатів просто закриють у зв’язку з минуванням термінів притягнення до адмінвідповідальності.

У коментарі «Репортеру» Василь Скиданчук свою поведінку пояснив лаконічно: «Багато роботи». Ще раз підтвердив, що вини не визнає. Зі сміхом поскаржився на журналістів, які прийшли до нього в лікарню з порожніми руками. А ще сказав, що планував бути на всіх засіданнях у суді. Хоче з’явитися на наступне, яке заплановане на 2 грудня.

Зв’язатися з Віктором Синишиним не вдалося. Певно, очільник КП “Івано-Франківськміськсвітло”, як повідомив його захисник у суді, старанно вивчає в Тернополі енергоефективне та безпечне освітлення.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.