У помешканні «українського диверсанта» у Криму знайшли візитівку Яроша – ФСБ Росії

Федеральна служба безпеки Росії оприлюднила відеозапис щодо затримання в окупованому Севастополі так званих «українських диверсантів», на якому показано нібито знайдену в перебігу обшуку візитівку Дмитра Яроша, колишнього керівника «Правого сектору».

b4cfb6b2-793e-401a-b97d-64849c435138_cx0_cy3_cw0_w987_r1_s_r1

На відео, що оприлюднене на сайті російського агентства «ТАСС», видно, як на чоловіка, що спокійно йде вулицею, накидаються працівники спецслужби і скручують його. Потім кадри переносяться в помешкання, де показують предмети, схожі на вогнепальну зброю, велику кількість військового спорядження й камуфляжних одностроїв, зокрема, ВМС України, тощо.

Серед іншого, показано українську символіку, емблеми і печатки української військової частини А-0235. Цієї частини, колишнього окремого батальйону охорони і обслуговування в Севастополі, не існує вже понад два з половиною роки, від окупації Криму Росією.

Із відеозапису, що подається без звуку, не ясно, звідки це все там взялося. ФСБ стверджує, що все це було знайдене у квартирі, але підтвердження цього з інших джерел немає.

Інші кадри показують криївку десь на природі і предмети, схожі на вибухівку чи спорядження для вибухових робіт, що, за твердженням ФСБ, були знайдені в ній. Частина речей, зокрема, робочі рукавиці, – російського виробництва. Підтверджень того, що це має стосунок до затриманих, так само немає.

Останні кадри показують приміщення створеного Росією суду в Севастополі, до якого під конвоєм приводять затриманих, а потім виводять.

Агентство «ТАСС» із посиланням на джерело у правоохоронних органах повідомляє, що імена трьох затриманих – Дмитро Штибліков, Олексій Бессарабов і Володимир Дудко.

Раніше в четвер підконтрольний Москві Ленінський районний суд Севастополя заарештував на два місяці трьох раніше затриманих російською ФСБ, як твердять російські силовики, «членів диверсійної групи Головного розвідуправління Міноборони України». Засідання суду відбувалось у закритому режимі.

Читайте також  Україна дослідить запис, який може довести не випадкове збиття Іраном літака МАУ

Брат Дмитра Штиблікова Олексій повідомляв, що затримували і дружину Дмитра. Потім її відпустили.

Олексій Штибліков заявив, що його брат колись служив в українській армії, але за п’ять-шість років до окупації Криму був уже військовим аналітиком. Він був одним із видавців військового аналітичного журналу, який був закритий навесні 2014 року, після окупації, а також займався Чорноморським флотом. Саме за це, на думку Олексія Штиблікова, брат потрапив у якісь «списки підозрюваних».

В ФСБ Росії раніше в четвер заявили, що в середу в окупованому Севастополі були затримані «члени диверсійно-терористичної групи Головного управління розвідки Міністерства оборони України». Ці твердження спростували в Міністерстві оборони України, назвавши їх «фейком».

Це вже не перше твердження про затримання «українських диверсантів» у Криму від ФСБ Росії. У серпні російське відомство заявило, що затримало групу, яка готувала теракти на півострові. Влада України заперечила ті звинувачення Москви і назвала їх «провокацією» російських спецслужб.

«Візитівка Яроша» стала інтернет-мемом навесні 2014 року, на початку дій українського війська і добровольців проти підтримуваних Росією збройних сепаратистів, як «неодмінний атрибут українського диверсанта»: за твердженнями російських засобів інформації, таку «візитівку Яроша» – тодішнього керівника «Правого сектору» Дмитра Яроша – нібито знайшли цілісіньку в ущент спаленому після сутички авті. Після того такі «візитівки Яроша» почали масово виготовляти для всіх охочих як сувенір. У Росії ж український «Правий сектор» оголосили забороненою організацією.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.