“Дельта”-штам в Україні: інфеціоністка розповіла, як лікуватимуть від “мутанта” і чи накриє нас нова хвиля коронавірусу

Коли в Україні може здійнятись новий спалах COVID-19 і чи буде він сильнішим за попередні. Читайте в бліц-інтерв’ю з інфекціоністкою Ольгою Кобевко.

Найбільш заразний штам коронавірусу “Дельта” впевнено розгулює світом. Цей штам циркулює вже у 111 країнах, його виявили і у нас на Закарпатті. Наявність цього штаму у двох закарпатців підтвердили в Європейській лабораторі. Тож можна вважати, що “Дельта” вже добралась до українців. Та чи призведе це до нової хвилі коронавірусу в Україні? Коли може статись спалах COVID-19 серед нашого населення і як лікуватимуть від “мутанта” у вітчизняних лікарнях.Про це читайте у бліц-інтерв’ю ТСН.ua з лікаркою-інфекціоністкою Чернівецької обласної лікарні Ольгою Кобевко.

Ольго Петрівно, чи може чергова хвиля коронавірусу оминути Україну?

Звичайно, ми зараз трішки розслабились, тому що мало пацієнтів, мало інфікованих. Але ми повинні розуміти, що потрібно бути готовими. Так само, як ми зустрічали пандемію з перших днів – ми мали велику фору, бо ми пізніше вступили в пандемію, ніж інші країни, але виявилися абсолютно неготовими. Ми не мали ні кисню, ні засобів захисту, ні резерву медиків, знищені лабораторії і все інше. Тому зараз цей час потрібно було використати тільки для того, щоб підготуватись до будь-яких інших можливих хвиль.

Зараз у багатьох країнах світу, зокрема і в Росії, яка є територіально близькою до нас, штам “Дельта” призвів до нових спалахів інфікування. Чи докотиться до нас ця хвиля захворювання?

Є велика проблема, що у нас в Україні немає діагностики. У нас просто немає можливості діагностувати “Дельту” чи будь-який інший штам. Просто для цього ми не маємо певного оснащення. Тому говорити, чи це “Дельта”, чи ні, ми не можемо. Але скажу, що так, як бачимо, що у нас фіксують деякі зразки, як “Дельту”, тобто є епіданамнез, який пов’язаний з Росією, чи з іншими поїздками. Але по самій клініці, по самому лікуванню для нас нічого не змінюється. Ми тільки чекаємо якихось досліджень закордонних науковців, щоб зрозуміти, чи потрібно буде щось змінювати саме в лікуванні. Тому що, як в наданні допомоги, так і в лікуванні для нас абсолютно нічого не змінюється.

Читайте також  В Україні відмовляться від медичних довідок

Зараз від медиків можна почути різні прогнози щодо того, коли станеться новий спалах коронавірусу в Україні. На вашу думку, коли хвиля COVID-19 може накоти на нас?

Абсолютно неможливо говорити про ці речі, бо на основі чого ми будемо робити висновки, що це (спричинено. – Ред) саме “Дельтою”, чи не “Дельтою”. Дійсно, хвиля збільшення кількості інфікованих може з’явитись, так, як у нас було на Буковині, так само і цього року може бути будь-де. Тому що інша частина України не мала такої кількості інфікованих, як ми мали в серпні (2020 року. – Ред), бо це було пов’язано з тим, що у нас після 12 липня починається великий сезон весіль, святкувань і просто були дуже масові заходи. І це саме, ймовірно, може бути на Буковині і зараз. Тому все залежить від особливості регіону і потрібно бути просто готовими до цього.

Якщо хвиля коронавірусу таки здійметься в Україні, то якою вона буде? Сильнішою, чи все ж слабшою за попередні?

Ми також не знаємо. Якщо говорити про штам “Дельта”, то науковці світу заявляють про те, що хворіє багато молоді і дуже складно переносять старші, а ми не можемо зараз говорити щось, бо у нас дуже низький відсоток вакцинованих людей. І єдина надія і можливість, яка у нас була – це вакцинація. Якщо вона може навіть не вберегти інфікування, то може попередити важкий перебіг. І були такі сподівання, що ми будемо мати до літа велику кількість вакцинованих людей, що дозволить нам думати про те, що ми не будемо мати так багато ускладнень і такий високий рівень летальніості, як під час інших хвиль. Тому не можу щось сказати, будемо сподіватись, що у нас будуть наростати темпи вакцинації.

Читайте також  Коронавірус на Франківщині: статистика захворювання по районах

Яка ситуація зараз у Ваші лікарні, скільки пацієнтів перебувають на стаціонарному лікуванні з COVID-19 і який у них перебіг захворювання?

Пацієнтів не є багато, якщо в одному відділенні, то всередньому коливається 15-20 хворих. А по важкості перебігу також менше важкохворих. Зараз у нас дійсно таке плато. Спокійно поки що. Але я таких речей дуже боюся – затишшя. З мого досвіду, це може обернутися дуже страшними речами. Просто будемо сподіватися, що керівництво медицини і керівництво регіонів почують медиків і зрозуміють, що потрібно у таких моментах затишшя готуватися. Завжди треба чистити зброю.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.