В Україні восени злетять ціни на продукти харчування: що сильно подорожчає

В Україні вже восени 2021 року слід очікувати підвищення цін на зернові, соняшникову олію, а внаслідок цього і збільшення вартості м’яса, яєць і молока.

Експерти розповіли, до чого слід бути готовими вже в наступному сезоні, а також причини подорожчання продуктів. Всі подробиці – читайте нижче в нашому матеріалі.

Кандидат економічних наук і незалежний експерт Олександр Хмелевський впевнений, зниження цін на базові продукти влітку – це тенденція тимчасова.

“Хоча за останній місяць ціни на товари стабілізувалися, а на деякі навіть знизилися. Однак восени нас чекає чергове зростання цін. Зростання цін на продукти харчування є загальносвітовою тенденцією, яка обумовлена, як дефіцитом ряду продуктів (запаси зерна знаходяться на мінімумі за останні 7 років), так і емісією долара та інших світових валют, що призводить до зростання інфляції”, – зазначив експерт.

Що може подорожчати восени
Українці вже в наступному сезоні зможуть відчути на собі зростання інфляції. Подорожчають, швидше за все, базові продукти – м’ясо, молоко, яйця.

“Оскільки аграрний сектор України орієнтований на експорт, особливо це стосується виробництва зерна та олійних культур, то зростання цін на світових ринках призводить до зростання експорту та зростання цін в Україні. Зростання цін на зернові культури, які використовують для виробництва кормів для відгодівлі худоби та птиці, призводить до зростання цін на м’ясо, яйця, молоко”, – звертає увагу фахівець.

Хмелевський зазначає, що молочна галузь в Україні продовжує падати, а поголів’я корів постійно скорочується. Частину молока Україна вже імпортує. Крім того, відбувається масова фальсифікація молочної продукції коштом використання пальмової олії та інших компонентів.

“Дефіцит молока і залежність від імпорту призводять до зростання цін на молочну продукцію. На подорожчання продовольства також впливає зростання цін на паливо, газ, електроенергію”, – додає Хмелевський.

Читайте також  Молодого батька зі Львівщини вбиває коронавірус, рідні благають про допомогу (ФОТО)

Ціни на продовольство досягли максимальної позначки за 13 років
Експерт нагадав, що хоча в останній місяць спостерігається зниження цін на електроенергію, проте восени з настанням опалювального сезону, ціни істотно зростуть.

“До підвищення цін також призводить зростання податків. У разі прийняття Верховною Радою законопроекту № 5600, який передбачає введення мінімального податкового зобов’язання на селянські господарства, фермери закладуть нові податки в ціни на свою продукцію. Також до зростання цін призведе запуск ринку землі, адже всі витрати на купівлю землі і зростання орендної плати аграрії теж переведуть на споживачів. Тому восени нас чекає чергова хвиля подорожчання, яка охопить всі продовольчі товари. Ну а взимку буде сезонна хвиля подорожчання овочів і фруктів”, – резюмував Хмелевський.

Чому зросли ціни цього року?
Експерт з питань АПК, керівник комітету з аграрних питань Української асоціації бізнесу і торгівлі Яна Казьміна вважає, що на нинішній урожай і ціноутворення істотно вплинули погодні умови, тобто пізня весна. Ціни на овочі та ягоди можна було спостерігати “космічні”.

“Якщо ми розглядаємо шість місяців з початку 2021, то свої корективи внесла пізня весна, що своєю чергою відбилося на ціновій політиці овочівництва та ягідництва. Ціни на перші овочі врожаю в червні поки високі. Наприклад, кілограм свіжої редиски досі коштує 45-60 гривень, а рік тому було дешевше на 25-30%. Крім цього, рік тому рання полуниця продавалася вже у квітні, в цьому – на два тижні пізніше і ціни захмарні – до 250 гривень за кілограм”, – зазначає Яна.

М’ясо і риба не всім по кишені
Вартість м’яса і риби в цьому році значно зросла, якщо порівнювати з минулим. Але не всі сім’ї можуть собі дозволити купувати вдосталь таку продукцію. Це призвело до зниження його споживання на внутрішньому ринку країни.

Читайте також  "Потужний снігопад накриватиме Україну кожен день, шaленuй мороз почнеться цього числа": синоптики про погоду

“Ще важливим фактором підвищення цін на м’ясо і рибу вплинуло зниження його споживання на внутрішньому ринку України. За оцінками економічних експертів, українець з’їдає м’яса всього 53-54 кг на рік при нормі 92 кг, а європеєць – 94 кг. Вся справа у вартості м’яса і пересічний українець вибирає власним гаманцем. Таким чином, через знижений попит споживання на внутрішньому ринку ціна на м’ясо зростає і ціни на корми для худоби зросли на 30%, що врешті-решт відіб’ється на споживача”, – вважає Казьміна.

Також експерт зазначила, що на підвищення цін на продовольство вплинула і пандемія. На внутрішньому ринку залишилися тільки “сильні” гравці великого і середнього бізнесу, практично витіснивши маленькі господарства.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.