“Дельта”- штам може знизити природний імунітет після перенесеного коронавірусу: чим це загрожує

“Дельта”- штам може знизити природний імунітет після перенесеного коронавірусу: чим це загрожує.

Штам “Дельта” доволі швидко заміщує всі інші штами.

Коронавірус продовжує мутувати. Вчені виявляють нові штами, які можуть відрізнятися від попередніх симптомами, швидкістю поширенням, заразністю, але всі вони залишаються небезпечними для людей. “Дельта” – не остання мутація коронавірусу.

Штам коронавірусу “Дельта” здатен знижувати природний імунітет організму після перенесеної хвороби на 60%.

Про це свідчать результати дослідження, які провели INSACOG, імперський коледж Лондона та Копенгагенський університет у Делі.

За словами науковців, індійський варіант відрізняється від інших штамів високим рівнем передачі та може знижувати захист від попередніх інфекцій до 60%.

Спеціалісти проаналізували дані населення з індійського міста Делі, у яких були антитіла від COVID-19 під час четвертої хвилі коронавірусу.

Вони з’ясували, що дійсно штам “Дельта” стійкіший та заразніший за інші варіанти коронавірусу. Ця мутація призвела до збільшення нових випадків захворюванні у місті у 10 разів, з приблизно 2 500 до 25 тисяч щоденних випадків протягом двох тижнів.

Модельні дослідження, проведені командою, показали, що “Дельта”-штам здатний частково ухилятися від імунітету, обумовленого попередньою інфекцією. Попереднє зараження в деяких випадках забезпечувало лише 50% захисту від зараження цим варіантом, яку він забезпечує проти попередніх ліній.

“Штам “Дельта” здатний створювати дуже швидкозростаючі спалахи з проривом у вакцинації. Ми хотіли б ще раз підкреслити, що попередні інфекції, висока серопозитивність і низьке охоплення вакцинацією є недостатніми перешкодами для його поширення, як це було помічено в Делі, і для його стримування в усьому світі будуть потрібні рішучі відповідні заходи громадської охорони здоров’я”, – зазначили науковці.

Чи дійсно штам “Дельта” такий небезпечний і чому реформа Уляни Супрун не була помилкою: інтерв’ю з Ігорем Кузіним

Читайте також  У 19 років діагностували безпліддя: у Львівській області робот провів дівчині унікальну операцію

Загалом, за словами фахівців, нині поширення варіанту “Дельта” зафіксовано вже у 92 країнах.

Про конкретні заходи проти поширення цього штаму не повідомляють, але йдеться про низку рекомендацій.

Зокрема, про пришвидшення вакцинації, “особливо для уразливих до COVID-19 верств населення – осіб віком 60+”.

Також, за словами фахівців, важливим є раннє виявлення штаму “Дельта”, посилення якісного відстеження контактних осіб, посилення лабораторної складової для виявлення нового штаму та інших різновидів мутацій цього вірусу.

Україну теж може накрити хвиля коронавірусу, спричинена новим штамом “Дельта” індійського походження. Цей найзаразнійший і найагресивніший штам вже виявили, зокрема, у сусідній Росії.

Наразі українців щеплюють кількома вакцинами, розробленими різними компаніями, зокрема масово і препаратом Coronovak, який містить “вбиті” частинки конкретного штаму вірусу.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.