Правда і вимисел у “листуванні Суркова”

css

Українські хакери виклали в мережу документи, які, як вони стверджують, є листуванням помічника президента Росії Владислава Суркова – головного радника Володимира Путіна по “українського питання”.

Серед величезного масиву оприлюднених документів є, зокрема, матеріали з моніторингу українського інформаційного простору, аналітичні записки щодо подій в Україні, документи, що стосуються життя самопроголошених “народних республік” на сході країни, плани по дестабілізації соціально-політичної ситуації в Україні, а також “план заходів з просування федерального статусу Закарпатської області”.

У Кремлі заявили, що дані про нібито зламану пошту помічника російського президента не відповідають дійсності, а пізніше додали, що він “взагалі не користується електронною поштою”.

В СБУ заявили, що можуть “фактично підтвердити” справжність частини оприлюднених документів і закликали хакерів зв’язатися зі спецслужбами.

“Ворог України”

Першу порцію “перехоплених” листів Владислава Суркова виклали в Інтернет ще в кінці жовтня.

“Ми, українські патріоти “КіберХунта”, сьогодні отримали доступ і повністю контролюємо листування одного з поштовиків ворога України В. Суркова”, – сказано на сайті організації.

За твердженням хакерів, вони оприлюднили фрагменти листування Суркова з його помічником Павлом Карповим.

Колишнього співробітника адміністрації президента Росії Павла Карпова взимку цього року українська льотчиця Надія Савченко звинуватила в співучасті в її вивезенні на територію Росії. Кремль слова Савченко спростував.

Хакери заявили, що листи Карпова Суркову містять плани заходів щодо дестабілізації ситуації в Україні, а також по просуванню федерального статусу Закарпатської області.

План “Шатун”

Найбільшу увагу привернув документ під назвою “План першочергових заходів щодо дестабілізації суспільно-політичного життя на Україні “Шатун”.

Його автори вважають, що реалізація плану в листопаді 2016 – березні 2017 призведе до дестабілізації політичного життя в Україні, наслідком чого повинні стати дострокові парламентські і президентські вибори.

Читайте також  Просто підпаліть! Лікарка підказала, як "врятувати" паски від коронавірусу

“Внаслідок кардинальних змін українського політичного розкладу, можливий варіант повернення Донбасу в політичне поле України на умовах РФ, що забезпечить необхідну кількість лояльних політиків в українському парламенті і прийняття потрібних законів”, – йдеться в документі.

З урахуванням викладеного, необхідно забезпечити виконання наступного комплексу заходів:

– переговори з “лідерами української опозиції” – “Опозиційним блоком”,  Радикальною партією Ляшка, “Батьківщиною” – про організацію “загальнодержавного протесту”-  Тарифного Майдану “;

активна критика соціально-економічної політики центральної та місцевої влади;

виготовлення і розповсюдження “фейковий” матеріалів, “в яких будуть розкриті корупційні схеми Порошенко і його оточення”;

– “організація масштабних розслідувань корупційної діяльності команди Порошенка”;

– активізація діяльності громадських організацій національних меншин на території України.

“Дуже талановита людина”

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков, коментуючи повідомлення про взлом електронної скриньки Владислава Суркова, заявив, що знає помічника президента Росії більше десяти років. На думку Пєскова, Сурков – талановита людина, і тому “всі прагнуть йому щось приписувати”.

“Найчастіше це не відповідає дійсності”, – додав Пєсков.

Відповідаючи на уточнююче питання про те, чи відповідає це дійсності в даному випадку, Пєсков підкреслив: “Я сказав те, що я хотів сказати. Звичайно”.

Деякі коментатори в українських соцмережах відзначили, що документи, оприлюднені хакерами, містять орфографічні помилки, наприклад, українізми.

“Прізвища відміняються на український манер: Бойка, Кононенка. Навіть трієчник-росіянин так не напише”, – написав на своїй сторінці в Facebook головний редактор журналу “Тиждень” Дмитро Крапивенко.

Багато користувачів соцмереж вважають, що “злив” плану по дестабілізації виглядає як спроба дискредитувати саму ідею протестів в Україні.

 

Тим часом у СБУ зазначили, що справжність “більшості” документів нібито листування Суркова “фактично підтверджена”.

У спецслужбі заявили, що призначили “експертне дослідження” листів і попросили хакерів, які стверджують, що “зламали” пошту російського чиновника, зв’язатися з СБУ, щоб “отримати можливість проаналізувати оригінали документів”.

Читайте також  На Закарпатті в колодязі знайшли мертвою сестру нардепа Василя Брензовича

“Мені здається, що це не всі документи, які вони знайшли”, – сказав в коментарі каналу “112” глава апарату СБУ Олександр Ткачук.

І дійсно, вже у вівторок в мережу потрапила друга, більш значна порція матеріалів з “службового листування Суркова”.

“КіберХунта” виклала сотні листів, датованих вереснем 2013 – листопадом 2014 року, загальним обсягом, як стверджується, до 1 гігабайту.

“Сьогодні, коли основні російські медіаперсонажі і навіть офіційний Кремль відреагував на нашу наживку про взлом помічника президента РФ Владислава Суркова … Кіберхунта готова підтвердити контроль над користувачами російських поштовиків, в т.ч. Суркова”, – написали хакери на своєму сайті.

Разом з тим, що хакери називають копією поштової скриньки [email protected], були опубліковані копії паспортів та шенгенських віз Суркова, його дружини і трьох неповнолітніх дітей.

“Актуальні канали зв’язку і власне матеріали ми поки залишаємо у себе для аналізу”, – додали хакери.

Викладені у відкритий доступ матеріали містять аналіз українського інформаційного простору, аналітичні записки щодо подій в Україні, документи, що стосуються життя самопроголошених “народних республік” на сході країни та ін.

Якщо вірити хакерам, в “поштовій скриньці Суркова” були виявлені чернетки звернень “представників громадськості Донбасу” з вимогою “припинити війну”, а також кошторису силових органів “ДНР”.

Крім того, тут можна знайти чимало матеріалів по ситуації в Абхазії, Південній Осетії та Молдові. Свого часу Владислава Суркова називали неформальним “куратором” цих регіонів в Кремлі.

“Не користується поштою”

Спостерігачі в Україні коментують ці документи по-різному.

“На даний момент план “Шатун” по дестабілізації ситуації в Україні не можна сприймати всерйоз … Інша ситуація зі зламаною поштою приймальні Суркова. Вона абсолютно достовірна … Будь-якій адекватній людині зрозуміло, що 1 Гб матеріалів – листи з вкладеннями – з низькою ймовірністю можуть бути об’єктом штучного створення”, – написав на site.ua політичний оглядач Олексій Мінаков.

Читайте також  Такого не чекав ніхто! Новий український Холостяк розповів, якою повинна бути його жінка. Дівчата, готуйтесь

У вівторок експерт авторитетної дослідницької групи Bellingcat Арік Толер зазначив, що “злив” “пошти Суркова” “схоже, є достовірним”.

Міністр юстиції Павло Петренко не виключив, що, якщо справжність “листування Суркова” доведуть, Київ зможе залучити ці матеріали до міжнародних судових справах “як один з доказів того, що Росія причетна до всіх тих подій, які стосуються підтримки терористів і сепаратистів”.

Кремль, тим часом, також прокоментував повідомлення про взлом особистої поштової скриньки Владислава Суркова.

Прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков назвав опублікований хакерами документ “цікавим” і підтвердив, що в Кремлі з ним ознайомилися.

“Можу сказати: це не він (Сурков. – ред.). Більш того, можу додати: він не користується електронною поштою. Взагалі”, – заявив Дмитро Пєсков, додавши, що “хтось добряче попотел, верстаючи цей документ”.

“Пєсков каже, що Сурков не користується електронною поштою. Можливо, “зламана” поштова скринька належить його помічникам, а не йому самому”, – тут же відреагував Арік Толер з Bellingcat.

Тому, якщо припустити, що українські хакери дійсно зламали пошту приймальні Владислава Суркова, то головне питання полягає в тому, що саме міститься в матеріалах, які “КіберХунта” поки залишила у себе “для аналізу”.

Джерело: http://www.bbc.com/ukrainian/ukraine_in_russian/2016/10/161026_ru_s_surkov_leaks

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: