Літнє сонцестояння 2021: що варто зробити та чого слід уникати

Для слов’ян – це свято Купали.

Літнє сонцестояння – це унікальна доба у році, коли найдовший за тривалістю день перемагає найкоротшу ніч. Також це свято у Європі називають Середина літа. В Англії це свято називають Мідсаммер Дей (Midsummer), В Швейцарії – Мідсоммар (Midsommar), в Німеччині – Міттсоммер (Mittsommer). Літнє сонцестояння у всіх кельтських народів, а також Ірландії та Ісландії вважався часом фей, ельфів і інших надприродних істот. Також в цей день святкували день Короля Дуба. У Латвії відзначають свято Ліго – день трав або зелений день.

Літнє сонцестояння: Купала та Літа
Для слов’ян – це свято Купали, яке насправді відзначається у ніч проти літнього сонцестояння, а не 7 липня, через здвиг календарів.

Сучасні неоязичники називають цей день Літа. Ця назва походить від давніх англо-саксонських слів “червень” і “легкий вітер”. Назва “Літа” стали використовувати для літнього сонцестояння з 1974 року.

У 2021 році літнє сонцестояння припадає на 21 червня.

Літнє сонцестояння: традиції святкування
Це свято традиційно відзначається на свіжому повітрі, щоб можна було отримати максимум від сонця. Ті, хто не мають можливості зараз виїхати в село, можуть вийти в парк, ліс, хоча б просто прогулятися на свіжому повітрі, підставити обличчя сонячним променям, подихати повітрям тощо.

У дні літнього сонцестояння люди завжди загадували бажання, пов’язані з Сонцем, а значить, з успіхом, радістю, здоров’ям, родючістю, багатством, пристрастю, любов’ю.

Літнє сонцестояння: що варто зробити

Прикрасити оселю свічками жовтої та золотої барв.
Зібрати у полі та лісі рослини та поставити їх у вазу, щоб прикрасити оселю: листя дуба, омела, ромашка, бузина, папороть.
Збирати лікарські рослини. Здавна вважається, що рута, шипшина, вербна, трилисник та звіробій отримують чарівну силу у цю ніч.
Купатися у водоймах, щоб наповнитися енергією природи.
Запалити пахощі – ладан та мирру.
Одягнути прикраси з зеленим напівдорогоцінним каміння, наприклад, нефритами та смарагдами.
Додати літніх почуттів з прикрасами морськими раковинами.
Їсти свіжі фрукти та овочі.
Літнє сонцестояння: чого слід уникати
Піддаватися негативним емоціям.
Гніватися, злитися, сумувати
Сваритися, використовувати нецензурні слова
Бути агресивним.
Плакати.

Читайте також  Благовіщення Пресвятої Богородиці 2022: коли відзначимо, важливі традиції і заборони свята

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.