Мінімум 20 тис. Грн для лікарів. Зеленський підписав указ про підвищення зарплат медикам

Президент України Володимир Зеленський 18 червня під час заходу з нагоди святкування Дня медичного працівника в Києві підписав указ про збільшення мінімальних зарплат медиків. Відео заходи опублікував Офіс президента в Facebook.
За словами президента, указ передбачає, що лікарі не можуть отримувати зарплату менше 20 тис. Грн, середній медперсонал – не менше 13,5 тис. Грн.

Зеленський стверджує, що ВП спільно з урядом і парламентом “зроблять все, щоб такі суми були не тільки на папері, і щоб загальний бюджет охорони здоров’я збільшувався”.

“Уряд починає процес підготовки держбюджету на 2022 рік. Я очікую, що він стане чітким сигналом про відновлення престижу і важливої ​​ролі медиків в нашому суспільстві, прошу уряд врахувати ці розміри при розрахунку тарифів медичних гарантій і формуванні бюджетів відомчих медичних установ”, – сказав президент.

Також він закликав місцеву владу контролювати розподіл зарплат в медустановах, щоб не вийшло так, що “керівники лікарень отримують в місяць 100 тис., А лікарі і медсестри – 6 тис. Грн”.

контекст:
За даними Офісу президента, в Україні близько 700 тис. Медиків. У МОЗ повідомляли, що в Україні не вистачає майже 25 тис. Лікарів.

Середня зарплата працівників медичної сфери в першому кварталі 2021 року, за інформацією Державної служби статистики  .xlsx, становила 11 254 грн (середня по Україні в цей час була 12 835 грн).

У 2020 році, за даними Національної служби здоров’я України, середня зарплата медиків, які надають спеціалізовану допомогу, становила близько 9 тис. Грн (до вирахування податків), зарплата керівників установ – 23,5 тис. Грн, середнього медперсоналу – 7,5 тис. грн, молодшого медперсоналу – 6,1 тис. грн. Найвищі зарплати були у медпрацівників Луганській області та Києва, найнижчі – у медпрацівників Одеської, Рівненської та Хмельницької областей.

Читайте також  Прикарпатські медики отримали сім автомобілів швидкої допомоги (ФОТО/ВІДЕО)

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.