Без рекорду та вершини. Франківка Христина Мохнацька про підкорення Евересту

Франківка Христина Мохнацька зізналася, що фотографії з нею на вершині Евересту – відредаговані. Про це вона розповіла на зустрічі із журналістами та альпіністами. Зійти на найвищу гору світу їй не вдалося, проте зізналася у цьому вона не одразу, пише Суспільне Карпати.

Франківка Христина Мохнацька розпочала сходження на Еверест 10 квітня. Піднімалася із двома гідами. Вона планувала стати першою українкою, яка б вийшла на найвищу гору світу без кисневої маски. Однак, як розповідає, на висоті 7 600 метрів дихати стало важко, тому, на прохання гіда маску таки одягнула. Пізніше, коли пройшли ще приблизно кілометр, в одного із гідів погіршилось самопочуття, тому вона залишилась із ним, аби напоїти чаєм і дати ліки, через це відстала від іншого гіда. Опісля, продовжила підійматися самостійно, пройшла ще кілька десятків метрів, однак вирішила повернутися до гіда, який залишився.

Без рекорду та вершини. Франківка Христина Мохнацька про підкорення Евересту

“Вершину я бачила. Я бачила прапорці, бачила людей. Я просто розвернулася, я розуміла, що мені треба ще спуститися до нього, а цього я не бачила. Коли спустилася, я взяла у свого шерпи рацію і передала у базовий табір, що є вершина. Я була дуже впевнена в тому, що мені зарахують вершину”, – каже Христина Мохнацька.

Без рекорду та вершини. Франківка Христина Мохнацька про підкорення Евересту

1 червня на сторінці університету Короля Данила з’явився допис, у якому вказали, що франківка Христина Мохнацька повідомила проректора про успішне сходження на найвищу гору світу: “Викладачка Університету Короля Данила Христя Мохнацька здійснила успішне сходження на Еверест! Добралась до вершини Христина сьогодні о 7:04 за місцевим часом”.

Того ж дня альпініст із Дніпра Дмитро Семеренко, який також піднімався на Еверест, на своїй інстаграм-сторінці повідомив, що Христина не зійшла на вершину: “Повернемось до Христі. Вона не вийшла. І вона не вийшла з киснем. Маємо, що маємо. Дуже повільно йшла у третьому таборі і таке інше”.

Читайте також  “Така красива, чарівна дівчина”: раптово пішла з життя відома українка. Донечка осиротіла

Однак, Христина Мохнацька на своїй фейсбук-сторінці розмістила фото, де вона нібито на вершині Евересту та написала, що чекатиме себе у списку тих, хто піднявся на гору. Пізніше допис видалила. Дмитро Семерко тоді ж у соцмережі назвав фото відредагованим.

Без рекорду та вершини. Франківка Христина Мохнацька про підкорення Евересту

“Христино, ви згідна із тим, що, коли ви виходили, то був дуже сильний вітер? Назар покаже потім фото. Перше фото – це з моєї команди Сергій – узбекистанець, який був на Евересті. Я попросив його сфотографувати прапор. Він мені сказав: “Дмитре, ми тримали його удвох. Вибач. Я хотів тримати сам, але мені довелося попросити гіда, я не міг утримати прапор. Такої сили вітер. Зверніть увагу на останнє фото, щоб не було сумнівів. На фото Христини, де вона тримає вишиванку і вишиванка висить у вільному плаванні. Немає вітру”, – сказав альпініст Дмитро Семеренко.

Без рекорду та вершини. Франківка Христина Мохнацька про підкорення Евересту

На пресконференції Христина Мохнацька не одразу, та все ж зізналася, що відредагувала фото, адже боялася розчарувати спонсорів. З її слів, вони профінансували сходження – це 48 тисяч доларів, ще сім тисяч – коштувало спорядження.

Фотографія, яку Христина Мохнацька відредагувала

“Я була дуже втомлена, нічого не їла і майже не спала. Це, мабуть, зіграв психологічний фактор”, – каже Христина Мохнацька.

За словами голови відокремленого підрозділу Федерації альпінізму і скелелазіння України в області Олексія Драпака, раніше випадків обману щодо сходження на Еверест серед українців не було.

“У свій час двоє індійських альпіністів заявили, що вони сходили на Еверест, також надали фото з фотошопом. У результаті через, здається, вісім років міністерство туризму Непалу встановило, що це був фотошоп і заборонило цим альпіністам відвідувати Непал з метою альпіністських сходжень, – говорить Олексій Драпак. – В альпінізмі зараховується виключно сходження на саму вершину за певним маршрутом. Якщо ви не дійшли до вершини, то сходження зараховане не буде”.

Читайте також  Викладачка, яка називала війну на Сході України: “громадянською” – нарікає, що її хочуть звільнити з університету

Олексій Драпак каже, наразі на вершину Евересту зійшли чотири українки.

 

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.