(НЕ) як у нас: що робить класний керівник за кордоном

Чи проводить класний керівник екскурсії, виховні години, заповнює стоси документації й отримує за це більшу зарплату – “Нова українська школа” запитала у вчителів та мам учнів із Франції, Німеччини, Польщі та Швейцарії.

ФРАНЦІЯ
Любов Любчик, учителька Української школи Святого Володимира в Парижі, Голова філії МАЛіЖ у Парижі

Класні керівники (як і вчителі-предметники) змінюються в класах щороку. Це робиться для того, аби не було улюблених учнів та корупційних схем.

В обов’язки класних керівників входять зв’язок школи із сім’єю та заповнення документації. Окремих виховних годин у французьких школах немає, тому що виховні теми інтегровані майже у всі предмети. Екскурсії та походи проводять учителі-предметники в межах своїх тем на уроках у робочий час.

Класне керівництво оплачується додатково. Не кожен учитель є класним керівником, здебільшого це залежить від рішення дирекції й бажання вчителя. Він / вона може виявити бажання бути класним керівником, але не може обрати клас. Це вирішує дирекція.

НІМЕЧЧИНА
Руслана Радчук, вчителька математики в приватній школі

У Німеччині немає загального міністерства освіти. Кожна земля має свої правила й навіть у кожній школі вони можуть відрізнятися.

Я працюю в приватній школі (земля Саксонія-Ангальт), і в нас класний керівник – це така, трішки мама для класу. В обов’язки класного керівника входять комунікація з батьками, проведення батьківських зборів, екскурсій та позашкільних активностей, написання звітів, заповнення характеристик на учня щопівроку. Якщо хтось з учнів має проблему з вчителем, то класний керівник – перша людина, до якої звертаються.

Окремих виховних годин у нас немає. На дистанційному навчанні раз на тиждень учитель із класом говорять про життя.

Чи кожен учитель повинен мати клас, залежить від школи. У гімназії, де навчалися мої діти (це відповідник high school – останні два класи в школі, які дають право на вступ до університету), директор визначав, хто з учителів братиме наступний клас. Вчителі не дуже це любили, але “мусиш” – і все.

Читайте також  І. Лікарчук: класне керівництво має бути ліквідоване

У школі, де працюю я, беруть до уваги завантаженість учителя. Наприклад, я маю довести випускний клас до випуску, матеріал складний, тому не маю класного керівництва. Мене бережуть.

За класне керівництво є надбавки, але вони незначні. Умовно, якщо вчитель одержує 2500 євро, то за класне керівництво – ще 100.

ШВЕЙЦАРІЯ
Катерина Ботанова, кураторка міжнародного фестивалю CULTURESCAPES у Базелі, мама учня

Освітня система у Швейцарії – кантональна (кантон – на кшталт округу у Швейцарії, – ред.), а не загальнодержавна, тому обов’язки класних керівників у різних кантонах можуть відрізнятися.

Мій син закінчив початкову школу й зараз закінчує середню в кантоні Базель-штадт. Там класні керівники, як і вчителі загалом, майже ніколи не змінюються (хіба коли йдуть на пенсію).

У Швейцарії вчителювання – дуже престижна й добре оплачувана робота.

У початковій школі (у нашому кантоні це шість років навчання) роль класного керівника або керівниці – дуже подібна до української. Класний керівник веде більшість предметів у своєму класі, відповідає за позакласні активності, яких зазвичай багато: діти ходять на екскурсії в музеї, грають та проводять пікніки в парках, ходять у походи, разом їздять на тиждень на лижі. Виховних годин немає, але є щотижнева розмова з кожним учнем про враження від тижня чи побажання.

У початковій школі також є система подовженого дня, але ведуть його не вчителі, а стажери або студенти. Там дітям допомагають із домашніми завданнями, але головне – разом грають.

У середній школі в класі є два “куратори”, які ділять повноваження класного керівника/-ці. Вони читають частину дисциплін, можуть перевіряти завдання за “не своїми” дисциплінами (але не тести), один із них завжди є в класі під час годин самостійної роботи (коли діти самостійно працюють над завданнями, самі або в групах). Вони також проводять щотижневі розмови з учнями, підтримують зв’язок із батьками, ходять із класом на екскурсії, у походи та в зимовий і літній табори (на тиждень).

Читайте також  Це буде школа, яка готує до життя, – депутатка розповіла, якими будуть ліцеї в Україні

ПОЛЬЩА
Віра Балдинюк, редакторка, Краків, мама учениці

Донька навчається в 4 класі – це перший рік, коли предмети викладають різні вчителі і є одна класна пані (класна керівниця, – ред.).

Через дистанційне навчання важко відчути, якою є робота класних керівників, бо якщо зазвичай вони дуже активні, організовують багато походів у музеї та гори, то зараз є лише виховна година онлайн у понеділки, де пані розповідає, наприклад, про шкоду кебабів та солодкого. Батьківські збори під час карантину – теж онлайн.

У 3 класі з нами була одна вчителька, яка вела майже всі предмети. Вона опікувалася дітьми і спілкувалася з батьками. Діти ходили в музеї та на екскурсії, готували шкільні свята (різдвяний ярмарок, концерт для батьків і школи), робили доброчинні акції на підтримку безпритульних тварин, готували свята разом із дітьми з особливими освітніми потребами – наша школа інтеграційна, тут багато дітей на візках.

Зараз нова керівниця працює над самостійністю дітей: вони мають самі з’ясовувати питання з учителями і вчитися залагоджувати конфлікти з дітьми. Тобто немає такого, що мама чи тато звертаються до вчителів щодо оцінки або завдань. Це має вирішувати дитина. Водночас, батьки мають доступ до електронного щоденника дитини й можуть стежити за всіма подіями, зауваженнями й оцінками.

З 17 травня діти середньої і старшої шкіл повернулися до офлайн-навчання. Класна керівниця вже запланувала з дітьми походи місцями давніх легенд Кракова, “інтеграційний пікнік”, а зараз уся її увага спрямована на адаптацію дітей після тривалої відсутності в колективі – діти беруть участь в опитуваннях про свої відчуття, бажання, мрії, грають на перервах у рухливі ігри.

У нашій школі, якщо немає непередбачуваних ситуацій, класні керівники не змінюються до 8 класу. Далі учні йдуть або в ліцей, або в галузеву професійну школу.

Читайте також  Викладач ПНУ номінована на престижну нагороду

Пані Марта, вчителька, Вроцлав

Класне керівництво завжди призначає директор. На кінець навчального року вчителі знають, хто буде класним керівником із вересня. Це обов’язково, але й оплачується додатково. Сума невелика – приблизно 200 злотих (орієнтовно 1500 грн).

Надія Швадчак, спеціально для “Нової української школи”

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.