Дитяче насильство на Франківщині: чому діти просять про підтримку і як їм допомогти

Франківщина – одна з лідерів серед західних областей України, де діти потерпають від сексуального насильства та мають суїцидальні настрої.

Про це Суспільному повідомила координаторка Національної гарячої лінії для дітей та підлітків Альона Кривуляк, пише Фіртка.

За її словами, саме з Івано-Франківської та Львівської областей, у порівнянні з іншими західними регіонами, найчастіше надходять дзвінки, під час яких неповнолітні повідомляють про насильство. Зазвичай дітей та підлітків турбують три проблеми.

“Насамперед, це є проблеми психологічного здоров’я. Тобто моменти, коли дитина почувається самотньою, відчуває моменти підвищеної тривожності… На превеликий жаль, також зростає кількість звернень стосовно того, що дитина не вбачає сенсу у своєму житті та має бажання вчинити суїцид… Доволі часто звертаються і з питань домашнього насильства. А у 2020 і 2021 роках збільшилася кількість звернень щодо сексуального насильства”, — розповіла Альона Кривуляк.

Про роботу з дітьми, які постраждали від сексуального насильства, говорить і заступниця начальника обласної служби у справах дітей Віталія Попович. За її словами, випадки сексуального насильства у сім’ї трапляються рідко. Здебільшого — на вулиці. Але покарати насильників-педофілів вдається не завжди, адже потерпілі бояться суспільного резонансу.

“Через те, що сім’ї бояться розголосу. І тільки розпочинають справу, вони забирають заяви, хочуть припинити. Бояться осуду суспільства, а цього не треба боятися, тому що є наслідок – жертві сексуального насильства дуже складно себе реалізувати в житті, а особливо у сім’ї”, — розповіла Віталія Попович.

Що робити дитині, яку спіткало насилля, та як вберегти її від зловмисників в інтернеті, Суспільному розповіла дитяча та підліткова психологиня Аліна Касілова.

“Це питання серйозне, як на мене, бо часто діти плутають, що таке насилля. Я знаю кейси, коли діти маніпулювали цим поняттям. Вони зверталися в поліцію, соціальні служби та казали, що батьки чинять насилля, хоча фактично виявилося, що батьки жодним чином фізично не впливали на дитину”, — каже Касілова.

Читайте також  Батьки хворої дитини, отримавши безкоштовну допомогу в Італії, вирішили залишити собі пожертвувані 9 млн

Психологиня пояснює, що насиллям вважаються будь-які агресивні дії стосовно дитини. Неповнолітнім, яких спіткало насилля, варто звертатися до дорослих, які можуть допомогти і яким дитина може довіряти. Мова йде про викладачів, шкільних психологів, про вихователів, можливо, у родині є хтось зі старших, хто заслуговує довіри. Також можна звернутися в поліцію. Проте експертка каже, що поруч повинен бути дорослий.

“Якщо неповнолітня дитина звертається сама, то є ризик суб’єктивізму працівників та ризик того, що її випадок може бути неповністю розглянутим. Тому, коли ми говоримо про звернення до поліції з приводу домашнього насилля, поряд з дитиною має бути хтось дорослий, хто може допомогти пройти їй цей шлях”, — розповідає Касілова.

Експертка каже, що останнім часом більшість звернень надходить саме від дорослих, які помічають, що з дитиною щось не так.

“Її хтось незнайомий забирає зі школи чи її поведінка швидко змінюється. У моєму досвіді бували кричущі випадки, коли діти потерпали від насилля дорослих, які не є родичами, роками. Якщо говорити про домашнє насилля, то дорослі, на жаль, рідко вірять, що хтось із їхніх знайомих або близьких може чинити сексуальне або фізичне насилля стосовно дитини. Тому такі діти, як наслідок, не звертаються про допомогу”.

Психологиня звертає увагу, що через пандемію саме насилля в інтернеті стало розповсюдженим явищем. Оскільки більшість зловмисників переходять на рівень онлайн. Експертка каже, що є кейси по всій Україні щодо випадків, зокрема, сексуального, та загалом онлайн-насилля над дітьми та підлітками. Тому необхідно мати закриті профілі, не спілкуватися з незнайомцями та не зустрічатися з невідомими людьми.

Психологиня поділилася “правилом білборду”.

“Те, що ми хочемо відправити іншим людям або опублікувати, можна уявити розміщеним на білборді біля навчального закладу, будинку або в центрі міста і подумати: “Чи мені це ок?”.

Читайте також  Знайшла хлопчика на зупинці, який замерзав, а потім і маму його – в peaнімaції

Аліна Касілова каже, що завжди варто пам’ятати про те, що ми поширюємо в інтернеті, — там і залишається: є ризик, що фото та контент будуть розповсюджуватися і далі.

Батьки можуть організувати для дитини безпеку в мережі, завантаживши програми, які допомагають контролювати. Застосунок можна встановити дитині на телефон та з батьківського телефону встановлювати обмеження на використання додатків чи відвідування сайтів і таким чином контролювати, що дитина може побачити в інтернеті. А також важливо створювати довірливі стосунки з дітьми, щоб вони за будь-якої небезпеки могли звернутися до дорослих за допомогою.

До слова, в Україні діє безкоштовна психологічна допомога для людей у відчаї. Зокрема, працює онлайн-платформа “Розкажи мені”. За допомогою можна звернутися й до громадської правозахисної організації “Ла Страда”.

В Україні працює також кризова національна лінія запобігання суїцидів та профілактики психічного здоров’я “Lifeline Ukraine” (телефон – 7333). Вона – цілодобова, анонімна та безкоштовна.

Психологічну підтримку ви можете отримати, зателефонувавши на лінію довіри: 096 000 1558.

Психосоціальну підтримку пропонує і інформаційний центр Червоного Хреста України. Також працює національна гаряча лінія з попередження насильства “Розірви коло”.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.