Франківські медики врятували 24-річну дівчину, у якої стався інсульт (ФОТО)

В Івано-Франківську медики врятували 24-річну дівчину, у якої стався гострий ішемічний інсульт — один із найважчих видів цього захворювання. При цьому спеціалісти застосували новітній метод лікування.

Про це повідомила лікарка-нейрохірург Lilya Martyn, передає Фіртка.

За її словами, молода дівчина спортивної будови та без будь-яких симптомів напередодні, як зазвичай вранці почала працювати із комп’ютером. Близько 8:30 год її знайшли біля нього без свідомості.

Хвору доставили у КНП ЦМКЛ “Івано-Франківська центральна міська клінічна лікарня” у важкому стані із паралічем кінцівок та порушенням свідомості. Їй провели КТ головного мозку, на якому не було змін, що вказувало на гострий ішемічний інсульт, який ще не видимий у такий ранній період. Хворій негайно впровадили протокол тромболізису із застосуванням розчину «Актилізе», але, на жаль, тромб не вдалося розчинити фармакологічно.

Повторно проведене КТ з ангіографією вказало на закриття великої артерії мозку, що пояснювало неефективний тромболізис. Невролог Світлана Лазорик разом із професоркою Вікторією Гриб знали про “катастрофічні наслідки” такого інсульту та важливість кожної хвилини для порятунку мозку. Лікарки негайно проконсультувалися із нейрохірургом обласної клінічної лікарні Андрієм Мартином для можливого проведення найсучаснішої та найефективнішої операції – так званої тромбекстракції. Такі операції є найновішим досягненням у лікуванні гострого ішемічного інсульту у світі, але ефективні тільки в перші чотири-шість годин, коли ще не втрачено головний мозок.

Пацієнтку негайно доставили прямо в рентгенопераційну обласної лікарні. Час від початку інсульту був не більше 3 годин, що давало велику надію на порятунок головного мозку. Тромбом була закрита найважливіша артерія, що харчує мозок, а саме – середня мозкова артерія зліва.

Тотальне закриття якої призводить до повної втрати мови та паралічу правих кінцівок практично на все життя. А у більше між 50% хворих закінчується смертю. Нейрохірург Андрій Мартин використав методику так званої подвійної тромбекстракції, яка є “золотим стандартом у розвинутих країнах світу”.

Читайте також  Щеплення проти COVID-19: чи можна вакцинуватися людині після інсульту і яким препаратом

Відтак, пацієнтка із незначним порушенням мови та легкою слабістю в руці та нозі на п’ятий день виписалася зі стаціонару. Ще за тиждень дівчина самостійно прийшла на огляд, розмовляла.

Зараз рух у її правій руці та нозі повністю відновився, вона ходить, є незначне ускладнення у мові, яке, як зазначають лікарі, мине за кілька тижнів.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.