Прикарпатське підприємство увійшло до 50 кращих ягідних господарств України

Прикарпатське фермерське підприємство з вирощування полуниць, яке розташоване у селі Чукалівка, що неподалік Івано-Франківська, увійшло до 50 кращих ягідних господарств України. А його власник Богдан Лутчин став переможцем номінації “Персона року” у премії, яку нещодавно організувала асоціація “Ягідництво України”.

Таким бізнесом чоловік займається п’ять років. Проте, каже, головна мета – не збагачення, а створення робочих місць для людей, котрі планували виїжджати за кордон, пише Суспільне Карпати.

Власник фермерського господарства з вирощування полуниць Богдан Лутчин готується до збору врожаю.

Близького гектара землі, накритої теплицями, зараз засадили ягодами.

Щодня його помічники збирають більше ста кілограмів врожаю.

Свій бізнес чоловік почав, маючи у кишені 200 доларів.

“Я їздив за кордон. Бачив, як наші люди працюють за кордоном, і подумав, чому ми не можемо тим займатися, чим займаються поляки, — пригадує Богдан Лутчин. — В Європі також вирощують полуницю. Ну, і вирішили спробувати. Ми починали з двох соток. Досвід гіркий був, ми йшли в крайнощі. Але основне – це не опускати руки і розуміти, в якому напрямку ти рухаєшся”.

Раніше фермеру допомагали поратися з ягодами родичі та сусіди. Але згодом площа насаджень стала більшою і чоловік вирішив найняти людей. Сорт полуниці підбирає під клімат регіону.

Найчастіше саджанці привозить з-за кордону. Для кращого врожаю вирощує їх у теплицях.

“Ми розуміємо, що в нас регіон інший трішки, ніж Закарпаття і Херсон. Тому що в них сонячних днів набагато більше. Тому ми вирішили вирощувати суницю, яка більше не залежить від тривалості дня. Це так звана полуниця нейтрального дня, — мовить Богдан Лутчин. — Клімат Прикарпаття більше схожий на італійський, гірський. Ця полуниця любить перепади температури. Якраз такий клімат у нас, вона себе тут добре показує. А проблему дощів ми вирішуємо накриттям теплиць”.

Читайте також  4 Як на Івано-Франківщині вирощують індиків (фото)

Кожен ранок Богдана Лутчина розпочинається з вимірювання температури ґрунту та повітря у теплиці. Перевіряє наявність комах-шкідників і підливає ягоди.

Каже, врожай полуниці починається в травні і триває до листопада. Різні і ціни на ягоди.

“Іспанська коштувала 200-220 грн. Зараз вже підходить Закарпатська, в середньому — 100-120 грн. Є такий прогноз, що ягода подорожчає. На Сході і на Півдні полуниці підмерзли. Потім буде така проблема, що є ранні, середні і пізні сорти, — каже фермер. — Вони починають вегетацію одночасно. І буде один пік, якийсь тиждень, напевно, що ці всі сорти вийдуть на ринок. Буде попит, але пропозиція перевищуватиме. Тоді ціна ненадовго впаде”.

До слова, у серпні Богдан Лутчин готується провести перший ягідний фестиваль. У його межах відбудуться міжнародні конференції за участю фермерів, а для місцевих жителів влаштують розваги.

 

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.