Вчені з’ясували, як коронавірус впливає на мозок людей

Вчені Великої Британії та Швейцарії з’ясували, як коронавірус уражає мозок людини, хворої на COVID-19. Інфекція не викликає загибель нейронів, проте провокує запальні реакції, якими можуть пояснюватися неврологічні симптоми.

Відповідну статтю фахівців опублікували в репозиторії препринтів bioRxiv, інформує Обозреватель.

Дослідники вивчили поширення і вплив коронавірусу в центральній нервовій системі трансгенних мишей K18-hACE2, які експресували людський фермент ACE2 – білок, який є точкою входу вірусу в клітину.

Одну групу гризунів заражали низькими дозами коронавірусу, а іншу спочатку заразили вірусом грипу А, а потім через три дні коронавірусом. Третя група тварин використовувалася для контролю. Евтаназію мишей проводили на третій-сьомий день після введення дози SARS-CoV-2.

З’ясувалося, що коронавірус проникав у ЦНС і поширювався по нейронах на сьомий день інфекції. Спочатку він вражав нюхову цибулину, а потім проникав у нижні ділянки головного мозку і спинний мозок. Інфекція не викликала загибель нервових клітин, пошкодження аксонів або демієлінізацію, проте спостерігалася підвищена активність імунних клітин нервової системи – макрофагів і Т-клітин, які викликали б помірне запалення. Все це супроводжувалося загибеллю клітин мікроглії і ендотелію у процесі апоптозу.

Мікрогліоз і апоптоз імунних клітин вказує на те, що саме мікрогліальні клітини можуть відігравати важливу роль у механізмі розвитку неврологічних порушень під час тривалого COVID-19.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.