Найсуворіший тиждень: що робити прикарпатцям в останні дні перед Великоднем

Піст – це не лише відмова від певної їжі, це віддалення від зла, стримання від злослів’я, неправди, придушування в собі гніву, служіння ближньому, очищення душі та молитва, пишуть Версії з посиланням на WestNews.

Вже за тиждень християни східного обряду святкуватимуть світле Воскресіння Христа. Отець Руслан П’яста, викладач Івано-Франківської академії Івана Золотоустого кандидат наук з богослов’я розповів, що варто зробити прикарпатцям в останній тиждень посту.

Особливості Страсного тижня

Страсним тижнем називається останній тиждень перед Пасхою. Таку назву цей тиждень має тому, що він присвячений споминам про останні дні земного життя Спасителя: Його страждання, хресну смерть і погребіння.

Всі дні Страсного тижня називаються “Великими” – Великий Понеділок, Великий Вівторок і так далі, також уживається епітет “Страсний”. Через особливе значення і велич духовних спогадів та богослужінь Страсний тиждень не включений у богослужбове коло Великого посту, а стоїть окремо, як перехід від Святої Чотиридесятниці до Світлого Христового Воскресіння.

“Страсний тиждень особливий тим, що є найсуворішим. Християни розважають над страстями Ісуса Христа і готуються до зустрічі з Ним. У богослужіннях, які правляться у ці дні в церквах, акцент робиться на муках і терпінні Спасителя.”

Заборони та обмеження

Піст на Страсному тижні є найсуворішим. Обмеження в харчуванні покликані тільки допомогти віруючим напередодні Великодня зосередитися не на фізичному, а на духовному. Насамперед мова йде про внутрішнє покаяння в гріхах, поганих вчинках і думках. Християни мають намагатися приділяти більше увагу молитві, а не розвагам та метушні, більше допомагати ближнім.

“Не можна проживати Страсний тиждень так, як ніби це звичайний тиждень. Віруючим необхідно частіше брати участь у Богослужіння (зважаючи на пандемію коронавірусу, вірні можуть брати участь в онлайн Богослужіннях), звернути увагу на своє життя і підготувати свою душу до Христового Воскресіння. Не варто сваритися з близькими, таїти в душі образу, заздрити, гніватись.”

Читайте також  Запрошуючи додому двох дівчат, одеський пенсіонер не знав, що це буде його останнє побачення

Правила Страсного тижня по днях

Щоб краще зрозуміти усю глибину Страсного тижня, розглянемо його по днях.

У Великий понеділок Церква згадує старозавітного патріарха Йосипа, якого заздрісні брати продали в Єгипет, сказавши батькові, що його розірвали звірі.

“Прообразне значення життя Йосифа можемо бачити в тому, що він був відданий братами на смерть, але Бог зробив так, що Йосиф в час голоду врятував свого батька і братів від смерті.”

Також і Господь Ісус Христос був відданий людьми на смерть, але завдяки Його воскресінню ми звільняємося від рабства гріха та смерті. Крім того, в цей день згадується безплідна смоківниця, якій Господь наказав засохнути.

“Безплідна смоківниця є символом лицемірних фарисеїв та всіх, в кому, незважаючи на зовнішню побожність, Господь не знаходить правдивих плодів віри й благочестя. До безплідної, засохлої смоківниці буває подібна і всяка душа людська, якщо вона не приносить духовних плодів – істинного покаяння, віри, молитви й добрих діл.”

У Великий вівторок згадується викриття Господом книжників і фарисеїв, Його розмови й притчі, сказані в цей день в Єрусалимському храмі: про податок кесарю, про воскресіння мертвих, про Страшний суд і кінець світу, притчі про десять дів і таланти. В притчах зображується неочікуване пришестя Господа (притча про десять дів) і праведність суду Божого (притча про таланти).

У Велику середу – згадується євангельська подія, коли рада первосвященників і книжників вже вирішила взяти Христа і вбити Його, в селищі Витанія у домі Симона прокаженого, де зупинився в ніч на середу Ісус, одна “грішниця” вилила дорогоцінне миро на Його голову. Тут же в душі Юди народився намір видати беззаконній раді Вчителя. Тому в богослужіннях середи прославляється “грішниця” і засуджується зрада Юди.

Читайте також  До уваги прикарпатців: записатися на вакцинацію від COVID-19 можна буде через додаток “ДІЯ”

У Страсний четвер в богослужіннях згадуються чотири важливі події з життя Спасителя: Тайна вечеря, на якій Господь встановив Таїнство Святої Євхаристії – Причастя Його Тіла і Крові; вмивання ніг ученикам на знак глибокого смирення і любові до них, а також як повчання всім християнам не шукати влади один над одним, а слугувати один одному; молитва в саду Гетсиманському; зраду Христа Юдою.

“Ввечері Страсного четверга у храмах відбувається богослужіння, під час якого читаються 12 уривків з Євангелія про Страсті Христові. Страсний четвер також називають «Чистим», бо з цього дня починаються особливі приготування до святкування Пасхи – віряни очищають житло від бруду, а також починають пекти паски та фарбувати великодні писанки.”

У Велику п’ятницю Церква згадує неправедне осудження Синедріоном і Пилатом Господа Ісуса Христа, Його страждання, розп’яття на хресті, смерть і погребення, зшестя в ад для сповіщення там перемоги над смертю і визволення душ, які з вірою чекали Його пришестя, а також введення розбійника в Рай. В цей день, який є особливо суворим постовим днем року. Літургія цього дня не звершується. У храмах урочисто виносять для поклоніння Плащаницю.

Богослужіння Великої суботи присвячено спомину про перебування Ісуса Христа у гробі й нарешті, про воскресіння Спасителя з гробу.

“Приписи і традиції, які мають церковне значення, ми розказали вище. Також у певних регіонах можуть бути народні традиції, але вони назагал не несуть церковного значення. Зрештою усі народні та побутові традиції важко перелічити. Особливості звершення посту в Церкві не мають особливої території, вони призначенні для усіх вірних, де б вони не знаходилися у різних куточках світу.”

Читайте також  “Він навіть зателефонував батькові і…”: Подробиці смерті відомого українського ведучого

Сьогодні через різні причини ми не можемо так строго постити, як постили колись наші предки, але й над нами тяжить обов’язок духовного посту, боротьби з нашими гріхами й злими нахилами, обов’язок молитви, практики чеснот та добрих діл.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.