Понад сотню прикарпатських шкіл хочуть закрити

В декількох громадах Прикарпаття виникли серйозні проблеми з заборгованістю зарплат вчителям.

В ОДА пропонують, або покривати дефіцит з власних бюджетів, або закривати малокомплектні школи.

Зокрема, наразі грошей на зарплати вчителів бракує в Івано-Франківській, Снятинській, Городенківській, Долинській, Верховинській, Тлумацькій та Косівській громадах. Станом на початок квітня заборгованість із зарплати становила вже 4,3 мільйона гривень з освітньої субвенції та 22,5 мільйона – з місцевих бюджетів.

В обласній раді зазначають, що розрахункова сума освітньої субвенції для територіальних громад Івано-Франківської області занижена. На даний час очікувані борги по виплатах заробітної плати педагогічним працівникам області становлять понад 200 мільйонів гривень. У результаті кількість ставок педагогічних працівників відповідно до запропонованої розрахункової наповнюваності класів має скоротитися уже з наступного навчального 2021/2022 року на декілька сотень по області.

Також в освітній субвенції на 2021 не врахована оплата праці вихователів груп продовженого дня, та вчителів для роботи з дітьми за індивідуальною формою навчання по стану здоров’я.

Як повідомили Бліц-Інфо в департаменті фінансів ОДА, зараз в Івано-Франківській області налічується 121 малокомплектна школа. Це 19% від їх загальної кількості.

Найбільше малокомплектних шкіл у Більшівцівській громаді – 5 з 6 (83,3%), Зеленській громаді – 2 з 3 (66,7%), Єзупільській – 2 з 4 (50%). Також в області нараховується 6 малокомплектних шкіл в яких навчається до 10 учнів, 28 шкіл в яких є від 10 до 19 учнів, у 13 школах вчиться менш як 40 учнів, ще у 13 школах навчається менш як 100 учнів.

За розрахунками фінансистів, на Прикарпатті можна закрити 102 класи, адже їх утримання обходиться бюджету в 58,9 мільйона гривень, а вартість навчання одного учня в таких класах найвища в Україні – в середньому 34,4 тисячі гривень. В Україні ця цифра на рівні 23,1 тисячі гривень.

Читайте також  Оплата праці працівників закладів освіти під час призупинення навчання через карантин

Найдорожче навчання одного школяра в малокомплектній школі обходиться Зеленській ТГ – 60,5 тисяч гривень, Витвицькій ТГ – 53,8 тис, Білоберізькій – 49,6 тис, Обертинській – 46,4 тис, Єзупільській – 45,9 тис, Печеніжинській – 45,6 тис, Дзвиняцькій – 45,3 тис, Войнилівській – 44,6 тис, Космацькій – 42,6 тис, Солотвинській – 42 тис, Тлумацькій – 41,3 тис, та Верховинській – 41,2 тис.

«Формула розподілу освітньої субвенції спрямована на підвищення якості надання освіти шляхом стимулювання органів місцевого самоврядування до оптимізації неефективної мережі закладів середньої загальної освіти. Освітньої субвенції вистачає в повному обсязі на оплату праці оптимальної чисельності вчителів при максимально ефективній мережі шкіл», – пояснює очільниця департаменту фінансів ОДА Ірина Мацькевич.

Якщо ситуацію не вирішити, в області доведеться тотально оптимізувати заклади освіти, понижуючи їх ступінь або взагалі закриваючи. Це викличе ще одну проблему – довезення учнів, адже у громадах бракує шкільних автобусів, як і грошей на їх закупівлю.

Тож уже на черговій сесії, яка відбудеться 23 квітня, обласна рада звернеться до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Міністерства освіти і науки України з проханням провести перерахунок освітньої субвенції для Долинської міської ради, Снятинської міської ради, Городенківської міської ради, Косівської міської ради. А також перевірити “законність та обґрунтованість зменшення розміру освітньої субвенції для територіальних громад із кількістю жителів понад 40 000 осіб при її розрахунку на 2021 рік, враховуючи у формульному розрахунку співвідношення сільського та міського населення”.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.